Josefin på språng i världen

Sommaren 2013 i Oxford, England.

Biblioteket

Publicerad 2011-10-31 18:19:59 i Lyon,

Sitter i biblioteket och har förberett mitt sista seminarium för dagen. Börjar om en kvart, och det ska bli skönt när det är över. Det är tufft att vara kvar i skolan till 8, en måndagskväll. Fast det blev lite lättare när jag fick sms om att det blir lite halloweenfirande ikväll eftersom det är röd dag här i frankrike imorgon = ledigt! Så det ska bli trevligt!

Nu måste jag packa ihop och gå!

Måndag

Publicerad 2011-10-31 10:19:53 i Lyon,

Så var det måndag igen. Tiden går läskigt fort här ibland. Jag ska snart gå till skolan, första lektionen är Introduktion till den franska kulturen. Fruktansvärt ointressant kurs, men 3 lätta högskolepoäng. Det som varit lite intressant var genomgången av frankrikes historia som jag inte är så insatt i förutom turerna kring franska revolutionen. Men genomgången av Lyons alla museum och kulturställen kunde jag ha googlat upp själv om jag var intresserad... 

Insåg precis när jag tittade i kalendern att den här veckan innebär halva terminen. Föreläsningarna ligger vi lite längre fram i, men seminarierna är hälften nu. Så nu börjar nedräkningen mot jul! Jag hade mailat Anna, min fadder från Linköping som bodde här i Lyon förra året med massa frågor och funderingar om hur allt funkar här. Fick svar imorse och det var skönt att läsa. Hon visste ingen erasmusstudent som inte hade klarat kurserna och allt hade gått bra för henne. Hon rådde mig också att ta två kurser från det engelska programmet i vår för att vara säker på att det funkar med tillgodoräkningen hemma sen, och det är precis vad jag ska göra! Så våren hade varit mycket enklare för henne, trots att hon läste mer poäng. Känns skönt att höra, för det är precis vad jag ska göra! 

Nej, nu måste jag packa väskan för dagen och gå till skolan. Måste skriva ut uppsatsen innan lektionen!
Ha en bra måndag!

Vinprovning

Publicerad 2011-10-30 20:08:15 i Lyon,

Idag har jag gjort en annan sak som jag aldrig gjort förut - jag har varit på vinprovning! Det pågår en vinmässa här under ett par dagar, så några kompisar hade biljetter över så jag följde med. Det var faktiskt väldigt spännande. Vi smakade många spännade viner. En spännande, som inte var så god, var vin med pepparsmak. Konstigt. Men nu har jag lärt mig lite hur man ska smaka viner och hur man gör. Fast jag tyckte nog att en av champagnerna vad godast av det som vi smakade! Många av mina kompisar köpte massa viner, men jag kände inte att jag kan tillräckligt om vin för att tycka att det är värt att lägga pengar på "fina" viner. Men nån gång i framtiden vore det kul att kunna lite mer om viner! 



Den enorma utsätllningshallen



Sofia och Anna

Annars har jag precis ätit middag, det blev spaghetti och köttfärssås - mycket gott! Hade tänkt sätta mig och plugga nu efteråt, men jag gjorde en deal med mig själv precis. Jag ska inte plugga något idag, ska ta mig en helt pluggfri helg. Istället ska jag plocka och städa undan lite här, och fix disken. Så lite hushållsarbete idag, så tar jag tag i plugget imorgon istället. 

Imorgon har jag kulturlektion, ska lämna in min uppsats som jag skrivit tillsammans med Flavia, en italiensk tjej. Sen är det lektioner i marknadsföring och finans. Men det känns som att det blir en helt okej dag. Speciellt eftersom jag är ledig på tisdag för det är helgdag här i Frankrike! 

Ha en trevlig söndagkväll!

Grenoble!

Publicerad 2011-10-30 14:44:46 i Lyon,

Så, igår åkte jag alltså till Grenoble! Annika, en svensk tjej, har en kompis som bor där som hon träffade när han gjorde sitt erasmusår på hennes skola i Köpenhamn. Så hon skulle åka och hälsa på honom och ville gärna ha sällskap! Så igår morse tog vi tåget mot Grenoble. Det tog knappt 1, 5 timme dit och det är väldigt fin sträcka att åka tåg, mycket små fina franska byar och städer! Framförallt vackert när man börjar närma sig alperna och börjar se höga berg och snö! Det var en otroligt vacker höstdag igår, soligt och inte för varm - inte för kallt (så, typ runt 22 grader sista helgen i oktober, helt okej tycker jag!) Jag visste ingenting om staden men nu efteråt skulle jag säga att det är som en blandning mellan en industristad och en alpby. Den gamla delen är jättevacker med massa alpkänsla! Vi gick runt och tittade lite i gamla stan, och sen bestämde vi oss för att ta linbanan upp till en utkiksplats över Grenoble. Titta vad söta bubblor man åkte i:




Däruppifrån hade man en fantastik utsikt:





Jag och Annika!



Om ni tittar noga så ser i svagt, svagt, svagt Mont Blanc där borta i bakgrunden! Den närmaste skidresorten ska tydligen bara ligga 10-15 minuter bort från Grenoble. 

Efter att ha tittat på fantastik utsikt åkte vi ner igen för att äta. Vi gick till en crepesrestaurang som skulle vara väldigt bra, men det blev an annorlunda måltid. Jag har aldrig smakat riktiga "matcrepes" utan bara dom som man äter till efterrätt, så såg fram emot det. Men, riktigt så blev det inte. Stället skulle nämligen stänga fram tills riktiga skidsäsongen börjar i slutet av november så det var lite tunt på ingridienser hos kocken. SÅ, vi fick äta våra matcrepes baserade på efterättscrepes. Kan säga att min som jag åt, skinka ost och stuvade champinjoner, INTE smakade så gott med en söt efterrättscrepe som bas...



Crepestället, Annika och hennes kompis!
Däremot åt vi smaskiga crepes till efterrätt - det smakade som det ska smaka! Min var med choklad, grädde och kokosflingor!



Sen var det dags för en spännande grej - vi skulle på rubgy. Det är en väldigt stor sport här i frankrike. Annikas kompis var ett väldigt rugbyfan och spelade själv, och Annika spelar också rugby. Så, det var Grenoble mot någon annan fransk stad, kommer inte ihåg vilken. Men, det var faktiskt rätt kul att kolla på rugby. Det är väldigt olika mot andra sporter jag sett. Massa konstiga regler, men definitivt tuffare än fotboll. Inga fjollor här som lägger sig ner och filmar! Pratade lite med Annikas kompis om rygby här i frankrike. Dom förlorade nyss VM-finalen mot Nya Zeeland så hela landet var besviket. Men något som fascinerade mig är att Grenoble spelar i 2:a divisionen, men spelarna får otroligt bra betalt. Dom bästa spelarna i 2:a divisionen tjänar runt 8000-10000 euro i månaden. 2:a divisionen!!! Efter det rörde Annika och jag oss mot tågstationer och hoppade på sista tåget hem. Var hemma i min lägenhet runt halv tolv igår och somnade tungt efter en intensiv dag! Vaknade piggare imorse och inser glatt att jag har vunnit en timma till pga vintertiden, vilket gjorde att jag hann ner och köpa frukost i matbutiken innan den stängde kl 12. Sprang även in på bageriet tvärs över gatan oh köpte nybakat bröd till frukost. Lyx! 

Slänger in några bilder till från gårdagen



En glad Josefin uppe på berget!



Fanns många härliga berg runtomkring Grenoble som fick mig att längta efter lite skidåkning. Det häftiga är att Grenoble ligger i en dal, så man kan se höga berg åt alla vädersträck vart man än står!

Nu ska jag laga lite lunch, ska rota lite i skåpen och se vad jag hittar. Ha en bra söndag allihopa!

Ändrade planer

Publicerad 2011-10-30 00:12:15 i Lyon,

Helgen blev inte alls som planerat, men bra ändå! Dagen har istället spenderats i Grenoble, vid franska alperna. Har också sett min första rugbymatch någonsin. Väldigt stor och populär sport i frankrike tydligen. Men kom precis hem och ska sova nu, varit en lång dag! Lovar att berätta mer om vår utflykt och visa bilder imorgon!

Utflykt!

Publicerad 2011-10-28 18:58:47 i Lyon,

Veckan har gått otroligt fort! Det är redan fredag, time flies! Har faktiskt precis kommit ner från vårt lilla "gym" uppe på översta våningen i huset. (Fast jag vet inte om man kan kalla det gym). Men jag har lyckats vara lite uppfinning med dom lösa vikterna. Jag misstänker att jag kommer ha härlig träningsverk imorgon, jag är inte mycket för att maska om jag väg pallrat mig iväg till gymmet...

Hade inga planer för helgen än, men efter lite chattande på facebook så ska jag på bio ikväll, och söndga blir det nog en utflykt till en liten stad/by som heter Annecy. Ska tydligen vara väldigt fint/mysigt där! 

Nu ska jag äta mat, blir rester från igår - laxgryta, fast idag kokar jag lite couscous, är för hungrig för att vänta på att potatisen ska koka!

Lunchrast

Publicerad 2011-10-28 13:49:53 i Lyon,

Sitter i skolan och skriver på min franskauppsats. Har haft föreläsning i marknadsföring på morgonen. Rätt okej kurs, men irriterande för folk har ingen respekt för läraren. Folk kommer försent, svarar i telefon (!) under lektionen, prata högt. Läraren får säga till var 5:e minut, men det är typ ingen som bryr sig. Jätteirriterande för mig som verkligen behöver lyssna intensivt för att förstå...

Nu ska jag springa iväg till min sista lektion för veckan, engelska. Lätt kurs! Men man vill inte komma försent, för då måste man sjunga för hela klassen!

Kulturuppsats

Publicerad 2011-10-27 08:56:00 i Lyon,

Sitter i skolan och har redan varit här en timme. Väldigt olika hur motivationen kan vara mellan olika dagar och om man sitter hemma eller i skolan. Jag har iaf nästan skrivit klart min uppsats om domkyrkan i Lyon som ska lämnas in på måndag i min fransk kultur-klass. Ska snart börja min resumé om en tidningsartikel till min franskaklass. Ska läsa igenom vad jag ska säga på min engelskapresentation också, men det bryr jag mig inte så mycket om. Får improvisera lite. Efter lektionerna har jag lite annat som ska göras också, men det ska nog gå bra, för jag känner mig väldigt effektiv idag! Men känner mig lite irriterad på en sak också. Kom till skolan tidigt och kände mig duktig. Sitter helst i biblioteket och pluggar, det är tyst och lugnt. MEN det öppnar inte förren kl 9. Det tycker jag är galet, det är på ett stort universitet liksom. Det borde öppna senast klockan 8 tycker jag. I linköping öppnar det 7.30. Men det är väl bara sånt man måste vänja sig vid. Så nu sitter jag i cafét istället! Luktar gott här iaf från allt kaffe!

Till Maria: Det blev Sex and the City 2! ;) (Och tack för matförslagen!)



Kyrkan, eller katedralen, som jag skriver uppsats om! Den är väldigt vacker tycker jag!




Svensk frukost

Publicerad 2011-10-26 19:46:11 i Lyon,

date: nej det blev inget mer plugg idag. Det som är så skönt med att ha ett väldigt flexibelt schema är att jag kan ta en sån här slappdag om jag vill (även om jag får ta igen det en annan gång). Så jag har precis ätit middag och tagit hand om disken. Hade ingen inspiration så det blev skinkomelett till middag. Det har blivit mycket omeletter sen jag kom hit. Och med tanke på ägg - jag saknar kaviar. Jättemycket! Det är det bästa pålägget på mackor liksom näst efter leverpastej. Och ännu värre är att IKEA här inte säljer det. Gaaaah. Tråkigt! Fast jag har faktiskt hittat en variant av leverpastej. Fast det är typ levermousse eller nåt. Men det ser ut och smakar nästan likadant som "vanlig" leverpastej, fast lite mer i mousseform. Gissa om jag blev glad när jag hittade det. Plus att jag dessutom har hittat mörkt bröd, som inte är en stenhård, tysk, mörk, bittersmakande variant. Nu är det bara filmjölken som saknas så har jag en komplett svensk frukost!!

Imorgon så blir det en tidig morgon, måste ta igen lite som jag borde gjort idag. Men jag går hellre upp kl 6 imorgon med nya tag än sätter mig nu omotiverad samtidigt som jag vet att det kommer gå bättre om jag gör det imorgon iaf! Efter det är det föreläsning i finanskursen. Brukar vara helt okej föreläsningar. Sen på eftermiddagen är det engelska. Har en kort presentation om Kinas import som jag ska göra. Det är faktiskt ganska häftigt. Jag brukar ALLTID vara nervös för att göra presentationer. Alltid. Även på svenska. Men i jämförelsen i att göra det på franska så kunde jag inte bry mig mindre faktiskt. Vilket är otroligt skönt. Att jag dessutom känner mig som en av dom bästa i klassen hjälper nog till lite. Så det känns inte som nåt speciellt. Dessutom handlar det bara om 10 minuter så det är ju jättekort. 

Nu ska jag titta på en film och fortsätta njuta av min slappardag!



Slänger in en bild från när jag var i Paris för några helger sen!


Middagstips

Publicerad 2011-10-26 16:46:35 i Lyon,

Jag har haft en otroligt improduktiv dag idag. Men jag är ju faktiskt ledig så lite okej kanske det är. Jag hade tänkt åka till skolan och sätta mig, vet att jag koncentrerar mig bättre där. Men som sagt - jag är ju ledig idag så då ville jag unna mig en slappardag hemma. Jag har inte ens duschat... Fast en bra sak har jag gjort, betalat hyran! Alltid skönt att bli av med såna saker, även om det är mindre skönt att 520 euro försvinner från kontot. 

Jag ska försöka hinna med lite mer plugg nu i eftermiddag/kväll, så jag får lite gjort iaf. 

Jag sitter och funderar på vad jag ska laga till middag senare. Jag känner mig verkligen begränsad utan ugn, och har svårt att komma på nya saker att laga. Några förslag som är lätta att göra i mitt lilla kök? =)

Nordiskt valutasamarbete?

Publicerad 2011-10-25 19:03:25 i Allmänt,

Läste en ganska intressant artikel på Aftonbladet om ett nordiskt valutasamarbete om eurosamarbetet skulle spricka. Det är väl ingenting som är aktuellt, men det var en intressant tanke. Men det roligaste i den här artikeln var den lilla enkäten som journalisten gjort och tillfrågat olika personer vad den här gemensamma valutan skulle heta. Dom flesta tillfrågade hade inga speciellt fantasifulla namn. Men det som stod ut mest var nog förslaget som Anders Sällström, ekonomisk talesman hos Kristdemokraterna, kom med - Vikingapengen. Va? Vad tror ni om det? Hahaha, jag skrattade rakt ut när jag läste det. Låter ju som ett brädspel liksom. Jag kan inte sluta skratta! Fast det skulle kanske kunna muntra upp EU-toppmötena i Bryssel eller nåt när man kan lyssna på utländska personer försöka uttala detta namn! Hihihi, det var väldigt roligt tycker jag! 

Tänk er när ni står på ICA: Det blir 120 vikingapengar och 75 vikingaören! Hihihi

Middagsfailure

Publicerad 2011-10-25 18:10:55 i Allmänt,

Skulle göra en god middag, chili con carne närmare bestämt. Hade alla ingridienser hemma och sätter igån. Men medan jag häller i vita bönorna inser jag mitt misstag - jag har köpt okokta bönor!! =( Alltså, tycker det är lite elakt att skriva vita bönor i tomatsås och visa en bild på en gryta med bönor när det är okokta bönor. Dom allra flesta brukar ju vara färdiga redan... Så jag fick försöka pilla ut alla bönor och sen blev det köttfärssås med en macka till, eftersom jag varken hade pasta eller ris hemma - det var därför jag skulle passa på att äta chili con carne. Det var inte det godaste jag ätit. Även om jag tycker om köttfärssås så är det faktiskt inte så gott att äta det med sked...

Men jag måste visa en rolig sak. Här kan man köpa fryst köttfärs i jääteförpackningar som det bara är att hälla ur lite när man vill ha - väldigt praktiskt. Men det roliga är hur det ser ut när det är fryst, titta:



Det ser ju ut som typ hamstermat eller något liknande. Det roliga är att efter ett par minuter är det klart och då har det skrumpnat ihop till vanlig köttfärs. Mycket underligt - men praktiskt och billigt!


Ofrivillig sovmorgon

Publicerad 2011-10-25 10:52:58 i Lyon,

Jag är inte en person som brukar försova mig. Det händer otroooooooligt sällan. Men imorse var en av dom där få gångerna. Jag hade ändrat tiden på alarmet men hade glömt att trycka på okej. Så klockan ringde inte... Som tur var hade jag inga lektioner på morgonen utan skulle bara upp och plugga för mig själv. Men ändå, så blir man ju lite irriterad på sig själv. Så, jag vaknade pigg och glad klockan 10 istället. Det blev en ofrivillig sovmorgon. 

PS. Jag har hittat en till otroligt irriterade grej med det här höstlovet som alla andra utom jag har... All träning är inställd också - så jag kan inte ens gå på min stepträning. Gaaaaaahhhh = irriterad Josefin.

Grannar 1.2

Publicerad 2011-10-24 14:20:45 i Lyon,

Okej, jag måste berätta en speciell sak som hände igår. Jag tror jag lyckades lista ut vad min granne pluggar til - läkare. Och hur gjorde jag det då? Jo, bor båda i "hörnet" av huset så att säga, vi har trappan emellan oss (huset är L-format) så vi kan se in i varandras lägenheter en del. Han ser min sängdel och jag ser hans skrivbordsdel. Så, när jag har vaknat och klätt på mig och allt sånt är jag på väg att veva upp jalusin. Står och vevar på och får sen världens chock - för i hans fönster står ett SKELETT! Ni vet ett sånt som man hade på biologilektionerna. Tror ni inte jag dör eller? Blev sjukt rädd, inte precis vad man väntar sig att få se inne hos sin granne en söndagsförmiddag... Men något ännu mer mysko vad att han på det här skelettet har satt på ett par simglasögon. Jag har funderat mycket på detta fenomen, varför? Är det någon som har nåt bra förslag?

Internet connexion

Publicerad 2011-10-24 13:06:00 i Lyon,

Wohooo! Jag har internet igen! Det har verkligen varit en tålamodsprövande helg - den helgen när jag varit hemma och tagit det lugnt, då funkar inte internet. Så jag har tränat både tålamod och uppfinningsrikedomen i en 19 m2 stor lägenhet. Det gick sådär - kom fram till att det enda jag kan göra utan internet är att att diska, tvätta, plugga och vika trosor. Men nu är mina underkläder fint vikta, min toalett är väldigt ren och jag har inte så mycket plugga att göra. Så som belöning tillät jag mig en liten sovmorgon. Men, det ända jag inte orkade ta tag i var disken, så det ska göras idag istället. Det fick ju räcka med hushållssysslor på en och samma helg. 

Den här veckan är skönare än vanligt för både kultur - och franskalektionerna är inställda pga av "höstlovet" som jag inte har... Fast dom lärarna jobbar ju inte för Business school utan en annan institution, så dom har ledigt = vi har inga lektioner. Så schemat är ännu skönare än vanligt. Fast det kan vi väl vara värda med tanke på att alla andra är bortresta på tågluff/italien/irland/amsterdam och jag vet inte allt. Så mitt schema ser för veckan ut som 15.30-17.00 och 18.30-20.00 idag. Tisdag 14-16, onsdag ledig, torsdag 10.30-16.00 och fredag 10.30-15.30 Inte allt för betungande! 

Nu ska jag ta tag i disken så jag får en ännu renare lägenhet!

Ciao!

Shopping

Publicerad 2011-10-22 12:32:53 i Lyon,

Det har varit lite knas med internet här, sitter och surfar på det trådlösa men det lägger ner lite då och då. Det är otroligt hur beroende av internet man är, speciellt om man bor ensam i en liten lägenhet. Det blir lite tråkigt! Så ska ge mig ut på stan snart. Det är en ganska tråkigt helg här överlag. Alla på det engelska programmet har lov nu och folk åker bort, andra har familjen här i helgen. Anna är borta i helgen också, så det är tomt här! Även om jag hade en trevlig kväll igår med dom norska och danska personerna. Det var trevligt, och jag tycker det är fantastiskt att vi kan sitta och prata 3 olika språk men ändå förstå varandra! Så skulle jag försöka prata med nån nu tror jag det skulle komma ut lite norsk dialekt alltså :P 

Jag var en snabbis på stan igår efter skolan också, det började bli jackkris! Men efter många vändor på stan så hittade jag äntligen en jacka! Det känns skönt att slippa frysa för det har varit riktigt kallt dom senaste dagarna i min jeansjacka. Även en halsduk och ett par vantar inhandlades. Men behöver komplettera med ett par höstskor också. Converse är lite kallt när det är 3 grader ute... Skulle också behöva - ja, jag vet inte riktigt vad namnet är för det, inte en datorväska som man bär på axeln, utan ett datorskydd liksom. Fast det är inte första prioriteringen, bara om jag råkar snubbla över nåt som passar. 

Imorse hände det en lite lustig sak. Det ringde på min dörr fast jag sov så jag förstod inte riktigt vad som hände, trodde jag drömde lite. Så när jag väl fattade att det ringde på riktigt så var det ingen kvar. Men jg undrar vem det var, för jag hörde att folk pratade på engelska när dom gick därifrån. Dom ända jag känner i huset är Elina och Filip, men jag undrar varför dom inte smsade om det var nåt? Jaja!

Grannar

Publicerad 2011-10-20 07:47:02 i Lyon,

Alltså, jag måste säga att mitt hus är ganska välisolerat. Jag hör inte så mycket utifrån, och inte heller från mina grannar - eller granne eftersom på andra siden är trapphuset. Men det finns en sak som jag hör, och det är när grannen vaknar, eftersom det enda ljudet som verkar gå igenom väggen är dennes vibration på telefonen. Jag är lite fascinerad att det hörs så pass tydligt, jag börjar ofta tro att det är min telefon som vibrerar. Det är ingenting jag störs på, men det är lite kul att lyssna på ibland. Man kan avgöra om personen är trött eller beroende på hur många vibrationer det tar innan det stängs av :P

Nu är det verkligen höst här...

Publicerad 2011-10-19 18:28:57 i Lyon,

Det är onsdagkväll och halva veckan har redan gått. Tiden går fort här! Om tre veckor vid den här tiden sitter jag på flyplatsen och väntar på att åka hem! Jag hoppas att tiden går fort dit. 

Här i Lyon idag har det varit riktigt ruskigt, riktigt höstigt. 10 grader och regn hela dagen. Fast det gör mig inte så mycket. Jag har tänt lite ljus i min lägenhet och myser med en kopp te samtidigt som jag pluggar. Jag gillar mys! Nu har jag precis satt på pastavatten, det vanskan pasta med tonfisksås. Jag har typ levt på tonfisk sen jag kom hit, men det är så lätt och smidigt att göra i mitt lilla kök. Det blir allt från tonfisksås, tonfiskmackor, tonfisksallad, tonfiskröra. Riktigt smaskigt! 

Igår hade jag en mycket trevlig kväll. Hade lite tjejkväll hemma hos mig, vi drack lite vin och snacka skit. Mest om Frankrike. Det finns mycket att klaga på, men vi insåg att vi verkligen gillar frankrike men det är också skönt att ha saker att klaga på och jämföra med sverige! Efter det gick några hem för dom, medan jag och Anna tog bussen in till stan för att fira en italiensk tjej som fyllde. Det var massa folk så det var kul! Men jag hade uppgifter att förbereda inför min franskalektion idag så jag var hemma i hyfsad tid ändå. 

Idag har jag haft franskalektion, enda lektionen på onsdagar, så det är skönt. Har fixat lite administrativa saker också. Sen skulle jag sätta mig och plugga i skolan, men är det nåt det är brist på är det studieplatser. Så efter 20 minuter gav jag upp. Passade på att åka in till stan en snabbis för jag behövde leta efter en höstjacka. Men jag kan verkligen inte hitta någon jag tycker om! Däremot köpte jag en ny väska som jag kan ha till skolan, min jag har nu är verkligen proppfull, den är lite för liten för att få plats med alla saker. Men den här nya blir nog bra! Men jakten på höstjackan fortsätter, men hittar jag inget snart är jag nog beredd att betala avgiften för att få min skinnjacka skickad hit... Känner att min jeansjacka inte riktigt håller i 10 grader och regn i tre veckor till...

Glad och stolt!

Publicerad 2011-10-17 21:21:53 i Lyon,

Det är en väldigt lättad och stolt tjej som sitter här. Presentationen avklarad och det gick bra. Nu har jag gjort det absolut jobbigaste på hela terminen på den kursen. Känns väldigt, väldigt skönt! =)

Men sen jag gick på mitt seminarie för företagsrätt för första gången för dom har varit inställda innan. Och det första läraren säger är: nu ska vi ha ett skritligt förhör på vad ni lärde er i förra kursen förra året. Öhhh, tänker ju jag. Jag förklarar för henne min situation och jag behöver inte göra provet. Men ju längre lektionen går desto mer inser jag: det här går inte! Den kursen är på tok för svår för mig att klara av, jag satt som ett frågetecken hela tiden. Jag insåg att jag tagit mig vatten över huvudet - att läsa fransk juridik på franska. Så jag och Anna har bestämt oss för att hoppa av den kursen, och läsa den på engelska nästa termin. Detta gör en väldig skillnad i min arbetsbörda för den var verkligen min jobbigaste kurs. Två lektioner i veckan försvinner, varav en på måndagar som ju har varit min jobbigaste dag. Det innebär också att jag har 3 poäng för lite den här terminen men, det gör inte så mycket, det är bara att jag läser 3 poäng mer nästa termin och med en, eller två kurser på engelska gör det ingenting att ha lite mer tycker jag, det känns definitivt värt det! Så jag har tagit ett aktivt beslut idag, och det känns jättebra! =)

Så just nu svävar jag som på moln, det känns fantastiskt skönt. Skolveckan känns helt plötsligt inte jobbig att tänka på längre utan snarare rolig och motiverande! =) Dessutom försvann min enda lektion klockan 8 på morgonen så jag kan inte längre klaga på schemat!

Något som gör mig på bättre humör är att jag fick ett mail från kontoret för internationella relationer. Jag betalade en ganska saftig avgift innan jag kom hit för att få hjälp med att hitta lägenhet via universitetet. Nu visar sig att vi får tillbaka dom pengarna! Det hade inte jag fattat! Så det känns ju fantastiskt, det handlar om 300 euro, så det blir en trevlig present. Så jag är på bra humör haha!

Nervositet

Publicerad 2011-10-17 09:03:10 i Lyon,

Jahapp, då var det måndag och det var dags för min jobbigaste dag på veckan. Fast idag är det lite vanligare än jobbigt, eftersom vi har vår presentation idag. Jag vet att det kommer vara över snabbt, jag kommer bara behöva prata ett par minuter, men jag är ändå VÄLDIGT nervös. Men jag kommer ju ta mig igenom det ändå och det kommer kännas väldigt bra efteråt. Fast det är ju bara det att jag då sen ska vidare till två seminarier till. 

Vi hörs senare ikväll när jag är hemma, då kommer det antagligen vara en mycket gladare och nöjdare Josefin!

14 oktober

Publicerad 2011-10-14 20:10:23 i Lyon,

Puh, det har varit en tuff vecka. Mycket att göra och dessutom en begynnande förkylning eller nåt som inte är på topp. Inte konstigt att man känner sig trött. Framförallt har jag varit stressad över en presentation som jag ska ha på måndag. Man är i grupp om 4, och jag pratade med mina gruppkompisar och dom sa att dom skulle skriva till mig på Facebook. Men efter att dagarna gick och jag aldrig hörde nåt så skrev jag till dom och hörde. Fick inget svar och ingen av dom var på föreläsningen så börjar ju jag småpanika. En 30-minuters presentation är ju liksom inget jag skulle kunna improvisera på franska direkt. MEN, när jag kom hem från skolan så hade dom mailat mig och berättade att dom förstod att det var svårt för mig så dom hade gjort hela/höll på att göra presentationen och att dom skulle maila mig min del så jag kunde lära mig. Vissa skulle kanske tycka det var ojysst att inte inkludera mig, men jag känner att jag ändå inte skulle kunna bidra något, så det är hur skönt som helst! Och lära mig saker utantill på franska det kan jag, det är så jag tagit mig igenom presentationerna Linkan. Så nu känner jag att stressen har släppt rätt mkt, vilket är skönt!

Sitter på FB och chattar med Gussy och Chrisse, två jobbarkompisar från Disney som jag verkligen blev bra kompis med. Saknar dom mycket, vi hade sjukt roligt tillsammans. Mycket galet! 

Jag tänkte på massor som jag skulle skriva ikväll, men allt verkar ha försvunnit. Jaja, återkommer väl om jag kommer på något. 

Ha en bra fredagkväll allihopa!

13 oktober 2011

Publicerad 2011-10-13 21:09:14 i Lyon,

Jag brukar sätta en gräns för mig själv på kvällarna när jag måste sluta plugga. Vanligtvis ligger den gränsen runt 9, om det är något speciellt runt 10. Efter det har jag ofta svårt att koncentrera mig och lära mig nåt nytt. Så för att ge hjärnan en chans att slappna av innan jag ska sova brukar det vara en bra gräns. Så nu har jag satt min gräns idag även om jag skulle kunna fortsätta länge till, men jag har ont i fingrarna av att skriva så mycket! 

Har faktiskt varit till IKEA idag. Vi fick sluta tidigare och jag hade ingen lust att gå hem så passade på att åka dit. (Jag hade faktiskt tänkt åka dit, det var inte bara så att jag fick för mig att strosa runt på IKEA...) Det var lite småsaker som jag behövde som handdukskrokar, galgar och lite annat smått. Men nu har jag fler galgar än vad jag har plagg att hänga på galgarna, så nu måste jag shoppa nya kläder också. Tråkigt!
Dessutom hade jag tänkt köpa ett täcke, för det börjar bli kallare och jag har bara en filt, men när jag såg priserna bestämde jag mig för att klä på mig och hålla ut en månad och stoppa ner ett täcke i resväskan när jag är hemma. Som mamma påpekade får man ju faktiskt ha 23 kilo med SAS. Så jag har redan börjat göra en liten lista i huvudet med saker som jag kommer på finns i mina lådor där hemma! :) 

Har pratat med Maja från min klass lite idag. Vi ska boka en en helg när jag ska åka ner till Aix-en-Provence och hälsa på, det ska bli jätteskoj! 

Nu tror jag inte att jag har nåt mer kul att berätta så tackar för mig idag!

Betyg

Publicerad 2011-10-12 20:14:16 i Lyon,

Nu ligger tvätten i maskinen och jag har precis ätit middag efter mitt steppass. Funderade på om jag skulle gå eller inte för känner mig inte helt på topp. Fast jag har varken feber eller ont i halsen, så jag gick ändå. Men jobbigt var det! Får se om bakterierna dog av ansträngningen eller om dom bara blev aggressivare :P

Har bara haft en lektion idag, franska. Gick bra, vi håller på med pronomen nu vilket är väldigt välbehövligt. Det är en del som jag verkligen har svårt med. Vi har fått massa övningar att göra så jag hoppas att jag börjar lära mig konceptet snart! Fick dessutom tillbaka resultatet på vårt första lilla "prov" som vi hade förra veckan. 14/20 fick jag. Det kommer bli konstigt att vänja sig vid franska poängsättningssystemet. 20 är maxpoäng, men godkänt = 10. Så inte jättebra resultat, gjorde en del slarvfel insåg jag nu i efterhand. Men det var ju ett godkän resultat så jag är nöjd ändå! 

När vi ändå pratar betyg och skolsystem läste jag en intressant sak igår. Fransk skola (grundskolan i varje fall) har rykte om sig att vara tuff. Det ställs höga krav på barnen redan från lite ålder. Tror att barnen får "riktiga" betyg (ej omdömen) i 5 års ålder. Men det som är otroligt är siffran jag hörde på antalet elever i varje årskull som klarar gymnasieexamen - 35 %. Jag kan inte säga med säkerhet att det stämmer, men skulle det göra det är det ju helt otroligt. 35 % är en otroligt låg siffra. Jämfört med statistik som jag hittade om Sverige ligger motsvarande siffra på 86 %. Även om den uppgiften faktiskt är lägre än vad jag trodde, så är ju skillnaden mellan 35 och 86 milslång!
Okej, hittade en annan mer trovärdig sida som säger att Frankrike har ett genomsnitt på 70 %. Kanske mer rimligt, fast ändå förvånansvärt lågt tycker jag för ett utvecklat land. Undrar vad skillnaden beror på? Är vi för slöa i Sverige? Är Frankrike för hårt? Intressant tycker jag! Bäst statistik fick Tjeckien och Slovakien, båda på 91 %! Lägst hamnar Portugal med 30 %. 

Nu ska jag lägga i tvätten i torktumlaren - längtar tills jag kan lägga mig i nytvättade lakan, det är vardagslyx! Sen blir det födelsedagsskype med mamma!

Man vet att det är dags att tvätta...

Publicerad 2011-10-12 18:37:59 i Lyon,

...när man fick ta på sig en bikiniunderdel efter duschen. Så min kvällsaktivitet blir tvätt! Tyvärr så kostar det ju pengar, och inte nog med det, man måste dessutom ha jämna pengar. Så räknade ihop mina små slantar till 2, 20 euro. Vilket innebär att jag måste gå ner till butiken och handla nåt som gör att jag får 3 euro i växel i mynt eftersom dom inte är så glada om man frågar om man kan få växeln i mynt. Tror det får bli lite bröd, måste ändå handla det till helgen tror jag!

9 nov

Publicerad 2011-10-12 11:00:16 i Lyon,

Vet ni, den 9:e november kommer jag hem till Sverige! Vi har ledigt fredag den 11:e, och sen "tar" jag ledigt torsdag och åker hem onsdag kväll. Det ska bli helt otroligt skönt!! Läntar massor och jag hoppas att den här månaden går fort!

Men en annan rolig sak - stort grattis till mamma som fyller år idag! Önskar att jag kunde vara där och fira med dom men jag tänker på dig mamma!

Höstmys

Publicerad 2011-10-11 20:23:03 i Lyon,

Sitter och strugglar med min kurs Fondamentaux de la Finance (finansens grunder). Tycker att det har varit okej att hänga med men sen insåg jag igår på vårt seminarium att jag nog måste kolla igenom det lite mer. Det är egentligen inte det teoretiska i kursern, utan snarare matematiken. Dom har en helt annan approach till matte här, och definitivt högre nivå än vi känns det som. (Fast det är nog det ända där dem har en högre nivå känns det som). Tände mina ljus här på mitt matbord för att göra det hela lite mysigare.





Egentligen är det fest på gång ikväll. Men jag vet inte om det är en förkylning som smyger sig på eller bara trötthet efter helgens bravader, men jag känner mig inte på topp. Så jag väljer att lyssna på kroppen, det blir hemmakväll för mig ikväll. Håller på att ladda två avsnitt av Grey's anatomy att mysa med om en stund. 

Annars var jag inne en snabbis i ett av dom stora köpcentrena här i Lyon. Hösten har ju hastigt och lustigt kommit hit. Kyligt på morgonen och kvällar, även om det fortfarande är runt 19-22 grader på dagarna. Men har snabbt insett att min jeansjacka inte kommer hålla många veckor till. Men usch, jag hittade verkligen inget jag gillade. Vill ha min skinnjacka som är hemma i Sverige. Ska genast surfa in på postens hemsida och se hur dyrt det skulle vara att skicka den... 
Men i brist på annat tänkte jag visa min nya, fina väska som jag köpte i Marseille förra helgen:

Ett riktigt trevlig reafynd!

Annars tänkte jag visa två posters jag köpte i Paris för att göra det lite trevligare i lägenheten. Jag kan ju inte sätta upp nåt på väggarna (det skulle dessutom krävas en slagborr tror jag...) så jag har tejpat upp dom här på min garderob!





Fina va! Visst lite klychiga, men jag gillar Paris =) Nu är det lite trevligare i lägenheten tycker jag iaf. Svårt att göra det så personligt när jag inte har några fotografier eller egna tavlor.

Helvetesmåndagar

Publicerad 2011-10-10 22:01:19 i Allmänt,

Okej, så nu har jag överlevt den jobbigaste dagen på veckan. Överlevde seminarierna, även om en rolig grej hände på företagsrättslektionen. Vi sitter och väntar på att läraren ska komma. Men hon är sen. Så vi väntar lite till. Efter ett tag börjar folk undra (ska tilläggas att hon inte dök upp förra veckan) och när det gått 20 minuter så börjar folk gå. Men jag hade en lektion till efter så jag tänkte att jag skulle utnyttja tiden och ett tomt klassrum till att plugga. Så jag sitter ensam i ett klassrum med papper utspridda överallt när läraren plötsligt öppnar dörren och kommer in. Det blev ingen lektion tyvärr, vilket jag tycker är konstigt. Jag var ju där och var beredd att ha lektion. Jag tycker inte jag borde straffas för att dom andra inte dök upp...

Men vad som är ännu bättre är att allting äntligen är klart med schemat! Wohoo, det tog en månad men nu är alla kurser fixade, jag är inskriver och det passar med schemat, har lyckats pussla ihop det. Det är verkligen ett orosmoment mindre. Det känns som om man äntligen kanske kan fokusera lite mer på själva kurserna än bara pysslet att få ihop dom. Så tänkte rita upp en liten bild för er om hur mitt schema ser ut!

Uppdate: Schemat blev helt omkastat när jag publicerade det. Ska försöka göra om det ikväll så ni får se!

Som ni kan se är det faktiskt ett hyfsat schema. Måndagar är ju helt klart tuffast. 3 seminarer (TD) på rad och det sista slutar 8. Har aldrig slutat senare än 5 tror jag i Linköping. Annars är jag faktiskt nöjd med schemat. Kultur, franska och engelskakurserna är inga problem, inte alls svåra. Det är dom andra 4 som kommer vara dom jobbiga såklart! 

Har precis kommit hem. Jag och två andra tjejer bestämde oss för att gå till en nyöppnad restaurang/bar/café bredvid skolan där vi åt middag och drack en öl. Tyckte vi var värda det efter en lång dag! 

Ska berätta mer om Paris nån annan gång, men nu måste jag sova!



Mot Paris!

Publicerad 2011-10-07 17:30:38 i Allmänt,

Det har varit en busy vecka! Men nu kom jag hem från sista lektionen för denna vecka för nån timme sen. Har precis packat väskan, för nu åker jag till Paris för helgen! Hinner inte skriva mer nu, men vi hörs snart. Trevlig helg!

Sönderkörd!

Publicerad 2011-10-05 20:54:29 i Allmänt,

Alltså, det här som jag fick höra innan om att franska studenter har mycket lektioner men pluggar typ ingenting annars har jag ju insett inte är sant. För det första så verkar en normal student här ha typ 12-14 timmar av undervisning. Det är lite mer än vad jag har i sverige men jag skulle inte kalla det mycket. Jag har dessutom 21 timmars undervisning i veckan. Men dessutom är det ju sjukt mycket läxor att göra! Visst, absolut att jag kanske pluggar mer än dom franska studenterna, men det beror ju på att jag läser på franskan, vilket är mitt tredje språk! Vet inte vad jag hade förväntat mig innan, men nån latmasktermin kommer det ju inte att vara! Den senaste veckan har jag pluggat hela dagarna fram tills den här tiden ungefär, 20-21. Jag hoppas att när man kommit in i det lite mer att det blir bättre, eller iaf att man lär sig planera bättre och lägga upp nåt sorts schema. 

Fick iaf en välbehövlig paus i plugget när jag hade min stepklass. Herregud vad det är jobbigt! Det motsvarar ingen step/aerobics eller liknande jag varit på hemma. Här är det pang på, ingen uppvärmning och sen 55 minuter av stentuff träning. Ledaren (en ung, snygg kille) leder två klasser på rad, med 50 tjejer i varje klass. Han trivs bra tror jag! Jag är riktigt imponerad av hans energi, duktig instruktör också! Men det är fruktansvärt jobbigt. Svettten rinner efter 5 minuter, och på slutet tar det verkligen emot att kliva upp på stepbrädan. Men känslan nu efter man har duschat och ätit, den är riktigt härlig! 

Imorgon blir nog en lång dag, kommer vara i skolan mellan 9-20. Tufft! Men får se fram emot min resa till Paris på fredag om dagen blir allt för lång. Åker upp tillsammans med några andra utbytesstudenter som jag träffat här. Jag bor hos min klasskompis Tilda, som gör sitt utbytesår i Paris. Riktigt smidigt att ha vänner över hela Frankrike just nu ;) På lördag blir det ett besök på Disney, det ska bli jättekul att hälsa på gamla kollegorna igen! 

Nu ska jag inte plugga mer idag, det får räcka! Ska lägga mig i sängen och se om jag hittar en trevlig film att titta på kanske! 

Jag kommer inte ihåg om jag någonsin la upp en bild på min kostym på Disney, men här kommer iaf en bild på mig sista dagen i våra härliga omklädesrum!



Så här tjusig såg jag ut varje dag ;)

4 oktober

Publicerad 2011-10-04 19:44:00 i Allmänt,

Nej, nu får det faktiskt räcka för ikväll. Huvudvärken från en eftermiddag i en varm föreläsningssal utan AC eller ventilation har inte velat ge med sig, så smällde precis ihop engelskaläxan, får fortsätta med det imorgon! Känner att jag inte är van vid det här att med att läsa alla kurser på en gång. I linköping läser vi en kurs i taget och sen tentar man av den innan man börjar med nästa kurs. Finns väl för - och nackdelar med båda metoderna, men jag är inte van vid att behöva dela upp min tid på olika saker/läxor/uppgifter. Just nu är det lätt att det blir dom roliga/lätta uppgifterna först och dom jobbigare (som kanske är mer bråttom egentligen) hamnar i skymundan. Måste få bättre disciplin när det gäller det där, får jobba ut nån smart teknik! 



En trött Josefin efter en lång dag...



... men ändå en ganska nöjd tjej eftersom jag hunnit med en tvätt samt jag åt korv och potatismos till middag och ska precis titta på min film som har laddat klart! Det hade ju kanske kunnat bli lite bättre av att få äta en svensk kannelbulle såhär på kanelbullens dag, men nåt sånt har jag inte hittat här i baguetternas land. Jaja, God natt!

Marseillebilder

Publicerad 2011-10-04 17:22:46 i Allmänt,

Så nu gör vi ett nytt försök med fler bilder från Marseille! 




Den fina ön! Massa fina vikar med kristallklart vatten (och fina båtar!)









Så nu har ni sett massa fina bilder från helgen. Har tyvärr inte fotat så mycket förutom på ön, så ni får hålla tillgodo med det!

Marseille!

Publicerad 2011-10-03 22:15:31 i Allmänt,

Okej, här kommer en liten beskrivning av helgen! Jag kom fram hyfsat sent på fredagkvällen, Josefin mötte mig vid tåget. Sen tog vi metron in till gamla hamnen. Första surprisen där, trodde inte ens Marseille hade tunnelbana :P Sen var det ju den där konstiga saken att  bussarna slutar gå vid 9 så vi fick vandra hemåt, inte jättelångt men Marseille är ju som ett mini-San Francisco, med branta backar. Så 20 minuter uppförsbacke med packning i värme. Kan ju sammanfatta det med att jag var något svettig på ryggen när vi kom fram! Efter en god middag och ett glas vin stupade vi isäng och somnade på en gång! 

Dagen efter svirade vi snabbt om till bikini och begav oss mot stranden. Har ju bara badat en gång i sommar, i Italien med familjen, så jag såg verkligen fram emot att bada lite mer innan sommaren försvinner! Det kändes helkonstigt att ligga på stranden och sola och bada (även om det var lite kallt i vattnet) första oktober. Men det var jättemysigt på stranden och otroligt skönt i solen! Precis vad jag behövde. 


En av Marseilles stränder. Mysig!

Efter det så gick vi hem och vilade lite, efter en sväng förbi shoppinggatan, vilket resulterade i en ny, fin väska för mig! Vi mötte sedan upp Josefins kompisar vid mataffären, det planerades tacos till middag. En mycket trevlig middag, med trevliga tjejer. Men, min kropp gick under den här helgen in nåt sorts semester-mode, vilket ofta brukar innebära att jag blir sjukt trött. Vilket jag också blev. Jag hade nästan svårt att hålla mig vaken under middagen. Så tillslut när vi skulle gå ut till en nattklubb insåg jag att det går inte. Jag var för trött. Så jag stannade hemma när dom andra gick ut. Kul tjej va?? Härligt intryck jag måste gett :P Men jag insåg att jag var alldeles för trött för att ha kul, och då känns det mycket mer värt att sova än att spendera massa pengar. Men tjejerna verkade ha haft kul iaf, så det var ju bra! Förlåt om jag var tråkig!

På söndagsförmiddagen, efter en god frukost, gick vi ner mot hamnen. Vi hade bestämt oss för att ta en båttur ut till en mysig ö utanför Marseille. På bilden nedanför är vi strax nere vid hamnen. Mycket segelbåtar och en brant gata.



Båtresan tog 30, 40 minuter. Vi visste egentligen inte speciellt mycket om ön vi skulle till. Men vi kände inte för att ligga på stranden igen, och allt är stängt på söndagar annars här i frankrike. Så vi bestämde oss för att åka båt. Och vilken överraskning vi fick - otroligt vacker ö! Mitt internet har lite problem idag, det tar evigheter att ladda upp bilder. Så jag fortsätter att visa det imorgon, för nu måste jag sova.

God natt!



Trötttjej.com

Publicerad 2011-10-02 22:16:05 i Allmänt,

Nu är jag tillbaka efter en otroligt mysig helg i Marseill! Jag är otroligt trött och ska krypa ner i min säng och sova. Massa fina bilder och beskrivning av helgen kommer senare, men tack Josefin, det var hur trevligt som helst! <3

Om

Min profilbild

Josefin

Jag är en tjej ursprungligen från Stockholm. I juni 2013 tar jag examen som Internationell Civilekonom. I min blogg får ni följa mina äventyr utomlands runtom i världen. Mest aktuellt är sommaren 2013, som jag kommer spendera i Oxford England, där jag ska jobba för EF på deras språkresor. I arkivet finns sommaren 2011 som spenderades på Disneyland Paris där jag utklädd till pirat jobbade i en av butikerna i samband med attraktionen Pirates of the Caribbean. Året som följde fortsatte mina äventyr i frankrike, närmare bestämt ett år som utbytesstudent i Lyon. Här kommer ni få följa mig utomlands och mina försök att anpassa sig efter en annan kultur, med allt som det kan innebära!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela