Josefin på språng i världen

Sommaren 2013 i Oxford, England.

Mot Stockholm!

Publicerad 2011-12-22 09:56:45 i Lyon,

Väskan är packad, lägenheten städad, elementen neddragna (usch, det är jättekallt nu!) Lyssnar på Wham, Last Christmas på Spotify och jag vill bara åka hem nu!!! Ska gå ut med soporna och sen bege mig mot tågstationen. Sitter hellre där och väntar än att sitta här hemma och vara färdig. 
Var sjukt trött igår, men kunde inte sova. Fast det had jag nästan väntat mig. Mycket tankar som snurrar, tenta, jul, vill åka hem ja allt från det här halvåret i frankrike. Tänkte på alla trevliga människor jag antagligen aldrig kommer träffa igen. Men men, nu ska jag åka hem till alla underbara hemma!

Ha en bra dag, så hörs vi senare! Halv sju landar jag och då byter jag till mitt gamla vanliga svenska nummer. Och om vi inte hörs innan, GOD JUL!!
Puss

C'est fini!

Publicerad 2011-12-21 21:27:34 i Lyon,

Jag är klar! Helt otroligt, känns så fantastiskt skönt!! Nu håller jag på packningen och när jag är klar ska jag genast krypa ner i sängen, är helt utmattad. Det har varit en jobbig höst, men framför allt ett par jobbiga sista veckor. 

Skriver lite mer imorgon om jag hinner. Nu måste jag sova!

One more to go...

Publicerad 2011-12-20 19:05:28 i Lyon,

En mätt och belåten Josefin sitter och tittar på ett avsnitt av Sex and the City efter maten. Det blev chili con carne till midddag, men jag kände att jag ville lyxa till det lite efter tentan så det blev nachochips till istället för ris idag, gott blev det! 

På tal om tentan ja. Jag skulle väl säga att dagens skrivning varken gick jättedåligt eller jättebra. Jag svarade på allt, men är väl kanske inte jättenöjd med mina svar på allt. Men det var en tidningsartikel (3 sidor) att läsa och sen svara på lite frågor. Men det är fortfarande samma sak som vanligt, för kort tid tycker jag! Att hinna läsa 3 sidor och svara på frågor på 1 timma, det är inte tillräckligt med tid för att jag ska hinna svara och känna mig nöjd. Men jag börjar väl inse att jag får släppa lite på prestationsångesten här och bara göra så gott jag kan. 

Det har varit en jobbig dag annars. Jag har sagt hejdå till alla min närmaste vänner, som just nu sitter på flygplatsen och väntar på att få åka hem. Jag vet inte vad som känns värst, att alla åker hem eller att alla får åka hem innan jag ens har skrivit klart alla mina tentor... 

Ja, men nu har jag faktiskt bara 1 tenta kvar, och om 48 timmar har jag landat i Sverige! Usch, jag tycker tiden går lite för långsamt just nu. Hade hellre skrivit tentan på morgonen imorgon, än att vänta till eftermiddagen. Men tänkte ta nån timmas sovmorgon för att vila ut lite och sen gå till skolan och kämpa mig igenom dom sista timmarna. Jag håller dessutom på med en inre kamp huruvida jag ska plugga lite ikväll också eller som jag bara ska vila efter den här tentan. Just nu håller latsidan i mig på att vinna. Vi får väl se hur jag gör efter att disken är klar.

Dagens planering

Publicerad 2011-12-20 08:58:36 i Lyon,

Tänkte att jag skulle göra en uppdatering innan jag sätter igång med plugget på allvar idag. Jag har haft en väldigt mysig helg! Som jag skrev förut så blev det ett restaurangbesök i fredags och sen lite shopping och fika på lördagen. Lördagseftermiddagen blev det lite plugg innan Annika och Elina kom över till mig och vi lagade kycklinggryta, drack te och pratade hela kvällen lång. Väldigt trevligt! I söndags ringde klockan hyfsat tidigt och min söndag gick åt till att städa, tvätta, fixa och såklart plugga. Blev en extremt effektiv söndag, riktigt skönt.
Det blev rent och fint i min lägenhet, skönt inför julen. (Men nu är det redan smuts på golvet igen, var kommer det ifrån?? :O) Efter att jag varit så duktig så bestämde jag mig att följa med massa folk ut och äta, dom flesta åkte/åker igår/idag. Så det var lite hejdåmiddag. Blev en restaurang där jag varit förut. Jga åt pilgrimsmusslor för första gången, det var otroligt gott. Tror att jag kommer ha utvecklat lite för dyra smaklökar efter det här året... Och såklart blev det ju creme brulée till efterrätt. Det är ju så gott!



Igår blev det intensivplugg hela dagen, tyckte att det gick bra faktiskt. Finansen känner jag att jag har hyfsad koll på, så länge det inte blir många teorifrågor där man måste skriva. Uträkningar och formler känns bra! 
HR-kursen är jag lite nervös för. När jag läser antteckningar och föreläsningsunderlag så känner jag att jag kan det, men det är svårt att veta. I den kursen är det bara fakta att lära sig och man vet ju inte hur mycket detaljer hon kommer fråga om. Men ska strax fortsätta och plugga in lite fler detaljer.

Nu ska jag gå upp och hämta min tvätt som jag la i för ett tag sen. Alltid smidigt att tvätta tidigt, aldrig upptaget! 
Igår var jag dessutom nere och betalade hyran för januari, så nu har jag snart bara tentorna och packningen kvar innan jag också får jullov!

Tentan är 16.30-17.30 senare, så planeringen för idag blir nog Human Ressources (som tentan är på) innan lunch och sen för att slappna av lite så fortsätter jag nog med finansen i eftermiddag. 

I brist på nya bilder att visa så slänger jag upp en bild från min fördelsedag i Paris och härliga Hanna! Hon går förresten en musikutbildning på Sjövik just nu! 

Jag ser det snöar!

Publicerad 2011-12-19 08:21:32 i Lyon,

Just nu snöar det här nere i Lyon faktiskt! Stora fina flingor som dalar ner. Fast inget som lägger sig såklart. Ska nog ta på raggsockor i stövlarna. 

Nu kör jag hårdplugg dom sista dagarna, så det kanske inte blir så mycket bloggning. Får se om jag hinner skriva lite om helgen ikväll. Nu ska jag ut i snön iaf och gå till skolan!

Strejk

Publicerad 2011-12-17 16:28:08 i Lyon,

Så internet är nu tillbaka. Undrar varför hon bytte leverantör, det är ju inte så att det är bättre eller snabbare nu. Märker ingen som helst skillnad. Men, det är ju "gratis" så jag klagar inte. 
Veckan som gått har varit ganska tuff. Flera tentor, mycket plugg och mycket annat att göra också. Fredagen avslutades med en trevlig middag med Anna, Annika och Elina inne i gamla Lyon. På menyn stod det för mig den typiska salladen från Lyon till förrätt (sallad, bacon, brödkrutonger och pocherat ägg. Ibland även morötter och tomater. Och sen dressing. Det är riktigt gott!). Efter det blev det kött, potatisgratäng och charlottenlöksås. Efterrätt creme brulée. Kostnad = 15 euro. Till det lokalt rödvin. Gott kan man väl bara sammanfatta det som! 

Idag har jag gjort min träning för ett tag. Var hemma hos en kompis som flyttar ut ur sin lägenhet idag. Hon ville ge massa grejer till mig istället för att slänga det. Och just idag bestämmer sig dom som kör språvagnarna att strejka (eller egentligen inte, det är 3:e eller 4:e lördagen i rad som spårvagnarna står stilla...). Så jag gick med två stor ikeakassar med saker (varav tex en madrass) 3 spårvagnahållplatser. Efter 5 minuter ringer jag Annika i panik och frågar om hon kan komma och möta mig och hjälpa mig. Snäll som hon är kom hon. För jag var helt genomsvettig och hade ont i armar, axlar, händer och fingrar. Varför kunde inte spårvagnarna gå för? 

Men på tal om strejk. Det har varit lite olika strejker sen jag kom hit. Tunnelbana, tåg, spårvagn, men inte nåt som har påverkat mig sådär jättemycket. Men nu händer det grejer. Nu strejkar säkerhetspersonalen på flygplatserna. Igår och idag tom minst kl 15 är ALLA flighter från Lyon inställda, det är kraftiga förseningar från Paris men där lyfter dom flesta flighterna i alla fall. Jag vet flera som skulle flyga SAS till Köpenhamn igår som har blivit ombokade till att flyga från Geneve imorgon/måndag istället. Jag vet även att i princip alla australienare som varit här skulle åkt hem idag, men jag vet inte hur det har gått för dom. Folk har ju liksom flyttat ut ur sina lägenheter, står där med all sin packning och har ingenstans att ta vägen. Det är tydligen kaos på flygplatsen här, och dom bedjar till folk att inte ta sig ut till flygplatsen utan prata med sina flygbolag istället. Kan någon ringa Securitas och be dom skärpa sig kanske? Dom och ett 10-tal andra säkerhetsbolag kräver bättre löner och arbetsvillkor, absolut det ska väl förhandlas - men i julhelgen? Jag håller bara tummarna att jag kommer hem utan problem på torsdag, men som sagt tydligen lyfter ju planen från Paris, det är värst här i Lyon. Usch, jag tänker på alla som sitter fast här i Lyon just nu! 

Jag tänker inte oroa mig för det än, det får bli ett senare problem! Idag har jag istället varit på stan och fikat/shoppat/julshoppat med Elina och Annika. Vi klev in på Starbucks ett tag för det ösregnade ute. 



Elina drack mocha med tranbärssirap på. 



För mig och Annika blev det en varm choklad!

En riktigt bra utveckling är det står en anställd och tar ens drickbeställningar och skriver upp ens namn på en sorts skärm. Så när man kommer fram till kassan säger dom "Hej Josefin, välkommen". Det tycker jag var jätteroligt och trevligt. Så får man personaliserade muggar också! 



Min mugg!

Inget internet...

Publicerad 2011-12-16 12:17:47 i Lyon,

Byte av internetleverantör = inget internet hemma. Så det + tentaplugg gör nog att det blir mindre bloggning för tillfället. Lika bra det kanske, måste ju ändå plugga. Fast jag hoppas att dom löser det idag så jag kan komma åt internet ändå i helgen. Är ju så jobbigt att slå upp i ordboken istället för att använda internet... 

Engelskatentan igår var inga problem, gick nog bra. Nu har jag bara två kvar nästa vecka och sen är det jullov! Fast ikväll blir det lite avslappning, restaurangbesök med Anna, Annika och kanske sista Anna står på menyn! Om vi inte hörs, ha en bra helg så ses vi snart!

Man borde verkligen stänga av telefonen på natten...

Publicerad 2011-12-14 18:55:15 i Lyon,

Måste också berätta om en grej som hände inatt. Jag var jättetrött igårkväll och gick och la mig en bra bit innan 10 ens. Somnade gott, men vaknar en 40 minuter senare av att jag får sms - en kompis vill veta om vi har lektion idag. Somnar om, men vaknar ytterligare 30 minuter senare av citat: Josefiiiiiiin! Det är fest, du mååååååååste komma" . Sådär lagom charmigt kvart över 11 en tisdagkväll. Somnar ännu en gång om tillslut. Här tänker ju ni, va skönt nu får hon äntligen sova. Ja, ett tag. Tills 10 över 6 på morgonen, när jag får sms av en kille som säger att han ska ha fest på fredag och att jag borde komma. 10 över 6 på morgonen! Varför i allsin dar får man för sig att smsa någon så tidigt på morgonen? Och sen kunde jag ju såklart inte somna om igen. Så min långa, sköna 10-timmars natt förvandlades snabbt till ett par timmar kortare. Så, utvilad kan jag ju inte säga att jag har varit idag...

Tråkiga besked

Publicerad 2011-12-14 18:36:42 i Lyon,

Så, bered er på lite dåliga nyheter. Min omtenta som jag skulle haft idag, blev inte idag - den blev flyttad till den 5:e januari istället. Fråga mig inte varför. Detta innebär alltså att jag bara får jullov till 4:e januari = en sjukt trött, uppgiven och ledsen tjej som efter detta besked. Men det är ju inte så mycket att göra åt, jag får ju skylla mig själv för att jag missade den förut. Men inget ont som inte har nått gott med sig - jag har idag skrivit in mig på två seminarier som håller på den 5:e-7:e samt 9:e-11:e januari. För dessa 6 dagar kommer jag få 6 högskolepoäng. Allt är på engelska och dom kommer handla om Social Coporate Responsibilty and why it is important och World Trade Organisation nånting. Så, jag får väl se det här som ett tillfälle att casha in lite poäng = lugnare termin sen. 

Och allt blir bättre av att veta att jag får sportlov 1 en vecka mitten på februari (det är helt säkert denna gång!). Så det är ju inte så länge innan jag få mer lov. (Som ni hör försöker jag verkligen se nåt positivt i hela den här röran. Går sådär, men men.) 

Sen var det ju helt underbart att min flygbiljett är ombokningsbar och kommer kosta 100 kronor att boka om, vilket ju är helt överkomligt. (Fick dessutom mail imorse från dom att min flygning den 15:e januari ändå var inställd och att jag blev ombokad till lördag den 14:e istället. ) 

Så, det har varit en omtumlade dag som ni hör. Den avslutades med det sista steppasset för terminen där jag fick ta ut lite aggressioner. Det var skönt.

Lucia!

Publicerad 2011-12-13 20:47:12 i Lyon,

Det är ju förresten Lucia idag! Åh, vad jag gillar denna dagen, det är ju så otroligt mysigt! Jag har såklart tittat på Luciatåget på svt play idag, riktigt vackert! Önskar att vi hade lite mysig stämning här nere, men det har inte riktigt infunnit sig i all tentastress. Men jag har laddat en tung jullista på spotify som jag ska spela ett par dygn när jag kommer hem, så bered er på julmusik familjen! =)

Glad Lucia allihopa!

Saluhallar

Publicerad 2011-12-13 17:53:56 i Lyon,

Så, hur var första tentorna i det här landet? Jo, kulturen var lite knepig, mycket fakta och detaljer, men chansade på en del och såg sen att jag fått rätt. Så den borde jag nog klara. Men, marknadsföringen. Alltså, vilken elak tenta! Det var 12 sidor text att läsa och sen svara på 10 frågor. Så den ekvationen kanske ni förstår inte går ihop för mig när man bara har 3 timmar på sig. När jag hade läst allting och förståt, ja då hade ju mer än halva tiden gått. När det var en halvtimme kvar hade jag svarat på kanske 4-5 frågor. Nej, den tentan gick inge bra. Jag svarade tillslut på 9 av 10 frågor, men det är inte speciellt många som jag är nöjd med. Jag bara lever på hoppet att dom godkänner alla utbytesstudenter oavsett, eller iaf är snälla med rättningen på tentan så att mitt genomsnitt på alla moment blir godkänt. 

Efter att totalt ha kollapsat i sängen tidigt igår av utmattning efter dagen så var jag uppe tidigt igen. Fast den här gången inte för att plugga, utanför att åka till saluhallarna som finns här i Lyon. Jag och ett par andra ville gärna se vad det var. Vi hade trott att det skulle vara som en mysig gammal saluhal eller marknad, men istället var det en toppmodern glasbyggnad, där alla i princip bara sålde ost och foie gras. Så det blev bara en snabb runda där för att se vad dom hade, det var inte alls det vi hade förväntat oss.

Efter det har det ju såklart blivit plugg också. Idag var det finans som gällde, för jag har ju min omtenta från midterm imorgon. Om jag hittar var jag ska vara. För tanten på expeditionen hade ingen information alls, och hon som "borde" veta jobbade inte idag. Så jag ska komma tillbaka imorgon bitti och förhoppningsvis får jag reda på var tentan kommer att hållas. Det skulle ju vara trevligt...


Teeeeenta!

Publicerad 2011-12-12 08:26:57 i Lyon,

Då var det måndag = två tentor. Usch, två på samma dag. Jag har ju aldrig ens haft två på samma vecka unde rhela universitetstiden. Börjar blir nervös nu! Ska snart gå till skolan, men först måste jag se till att packa ner allt man behöver en tentadag. Dvs, lexikon, pennor, sudd, miniräknare, vatten och banan. Så man är redo. Jag hoppas att det är en tillräckligt nöjd Josefin som sitter framför datorn ikväll. Vi hörs ikväll, önska mig lycka till!

Tentaplugg

Publicerad 2011-12-11 15:54:11 i Lyon,

Det är söndag och klarblå himmel i Lyon och ca 10-12 grader. Tyvärr är det ingenting som jag kan njuta av just nu. Klockan ringde 8.30 imorse för idag är det rejält tentaplugg som gäller. Imorgon skriver jag två tentor - fransk kultur och marknadsföring. Igår pluggade jag till kulturen och idag är det marknadsföringen tur. Har nyligen haft en lunchpaus, och ska strax sätta igång igen. Det känns helt okej med plugget, även om jag såklart hade velat haft mer tid att plugga. Men så känns det väl alltid. 

Igår hade jag ytterligare trevlig kväll. Jag, Annika och Elina gick och åt sushi igen. Det är verkligen en helt underbar sushi, alla tre tycker att det är bland den bästa vi någonsin ätit. Efter det åkte vi in igen till Fête des Lumières för att titta på ännu fler ljusshower. Vi var och tittade på huvudattraktionen, har tagit lite bilder men det är svårt att fånga på bild eftersom det rör på sig hela tiden. Men den här showen äe på ett stort torg och sen använder som sig av tre av byggnaderna som står runt torget. 





(Det ska föreställa hästar som springer på byggnaderna men det var svårt att fånga på bild) 









Fina operan i Lyon

Ikväll är det sista kvällen av ljusfestivalen så lite senare när jag känner att jag pluggat klart för idag ska jag möta upp lite vänner och titta på det vi inte har hunnit med än. Men det har verkligen varit imponerande. Det är svårt att bara visa på bild, men det finns massa filmer på youtube om ni vill se hur häftigt det är!

Julfirande

Publicerad 2011-12-10 18:44:49 i Lyon,

Gårdagen var helt underbar. Vi lyckades få ihop ett riktigt julbord! Vi svenskar hade med oss köttbullar, brunsås, ägghalvor, julskinka, två sortes sill, glögg och pepparkakor. Sen fanns det massa annat spännande som dom andra tagit med, lax, äggröra, Waldorfsallad, currysill, olika sorters potatis, bröd, ost, grönsaker, räkor, mer ägg. Ja, det var helt fantastiskt! Med julmusik i bakgrunden, så kände nästan alla äntligen av julstämningen!



Det tillkom massa mer mat sen, men fotade mest i början





Julie, Oda, Elisabeth



Jennie, Anna



Knut, Tingting, Lise



Till efterrätt bjöd en ungersk kille på typisk julefterrätt från ungern. Plus såklart pepparkakor, ost, godis, choklad, kakor. Ja ni kan ju förstå att vi var ganska mätta efteråt! Danskarna hade även köpt med sig snaps, och så lärde vi dom icke-skandinaviska massa snapssånger. Dom tyckte inte om snaps. Inte så konstigt, det är ju inte gott direkt... 

Efter det så gick vissa andra ut, andra stannade kvar. Jag och Annika åkte efter ett tag in till stan för att kolla på ljusfestivalen. Vi hann se lite, men vi kom lite sent så vi hann inte se så mycket. Vi ska in ikväll igen och kolla mer! Men här kommer lite bilder från ljusspelen:










Julköttbullar

Publicerad 2011-12-09 16:50:26 i Lyon,

Det här håller jag på med nu:



Jag är nämligen ansvarig för köttbullarna och brunsåsen ikväll till vårt julbord. Så just nu steks det köttbullar för fullt! Visst ser dom nästan hemmagjorda ut? Faktiskt köpta, men ej förstekta. Har ätit dom ett par gånger innan, dom smakar riktigt gott! Så snart ska förpackning nummer två in i stekpannan. 

Ser mycket fram emot ikväll. Ska bli spännande att äta norskt/danskt julbord också. Enligt ryktena äter norskarna äggröra på sitt julbord och danskarna sill i currysås. Hm, det blir spännande! Men det ska bli riktigt kul. Klä upp oss ska vi göra också, killarna ska tom ha skjorta och kostym tror jag! Ska snart se vad jag ska rota fram ur garderoben!

PS. Engelskan gick bra, hon sa att jag inte gjorde några stora misstag men ett par små grammatikfel. Så det var ju som jag räknat med, jag vet ju att jag inte pratar perfekt engelska liksom!

Inga mer lektioner!

Publicerad 2011-12-09 13:39:20 i Lyon,

Så var sista föreläsningen över för den här terminen. Nu är det bara 100 % tentaplugg + tentor. Men jag tycker det är ganska elakt att lägga sista föreläsningen i marknadsföringskursen idag, fredag, och sen lägga den tentan som första tentan på examensperioden - på måndag. Det är lite ojysst tycker jag!  

Om två timmar kommer jag ha bockat av ännu en kurs. Då är det nämligen engelskan som gäller. Trots att det bara handlar om en 10 minuter lång arbetsintervju, så blir jag lite nervös ändå. Inte för att jag inte ska klara den, för det är ju klart att jag kommer göra. Men det är ju ändå en tenta och då smyger sig prestationskraven på. Jag vill ju gärna göra bra infrån mig, jämfört med mig själv (och inte dom andra i klassen). Och lite nervositet är ju alltid bra. Men jag tror att det jag är nervös för, är att det ju är som ett sorts skådespel, teater. Vilket jag verkligen hatar. Hade det varit en skriftlig tenta hade jag inte ens brytt mig, men just för att det ska göras muntligt "rollsspel", ja då smyger sig nervositeten på! Men det ska bli skönt att bli av med en kurs till.

Jag satt ju med marknadsföringen igår kväll, och det gick ganska bra. Kom in i ett flyt och insåg sen att klockan var 11 redan. Då slutade jag och gick och la mig istället. Men kände faktiskt att jag fick mycket gjort faktiskt. Så nu ska jag renskriva dom sist anteckningarna och skriva ut dom, så jag kan ta med allt hem och läsa på mer i helgen. Tror att jag har rätt bra koll på kursen, det som jag är er nervös för är väl hur det ska gå och skriva tentan på franska. Men vi får ju ha ett lexikon och dom vet när dom rättar att det är en utbytesstudent som har skrivit, så bara man kan göra sig förstådd! 


Julefrokost

Publicerad 2011-12-08 19:19:46 i Lyon,

Just nu levs det ett intensivt liv här nere. Dels så har jag två tentor på måndag som jag inte har pluggat tillräckligt än så länge, så är lite lagom stressad över det. Dels har jag en muntlig engelskatenta imorgon. Visserligen så är det inget svårt, men jag måste ju ändå förbereda lite. 

Utöver det är det kursvalen som spökar i bakhuvet, men det tänkte jag lämna till iaf efter nästa måndag då jag har två tentor. Efter det är det lite lugnare. Men, efter mötet idag känner jag mer lugnare och det ska nog lösa sig på ett bra sätt. Ska berätta mer efter helgen när jag har funderat lite mer! 

Men det är ju inte bara skolan där det händer saker som man måste få in i planeringen också. Idag börjar det som Lyon har pratat om ända sen jag kom hit, nämligen Fête des lumières = ljusens fest/högtid. Detta är en jättegammal tradition till jungfru marias ära för att hon hjälpte Lyon igenom pesten. Och sen dess tänder man ljus till hennes ära. Och då menar jag inte bara lite små värmeljus. Nej, nu är det all in som gäller. Det är ljusspel överallt, på alla stora/kända byggnader i olika konstformer, det är fester överallt, det är gratis att åka kollektivtrafiken som dessutom går till typ 3 på nätterna istället för halv 1. Alla invånare tänder ljus och ljusslingor och dekorerar balkonger. Det verkar helt vilt, men det är svårt att förklara för mig som inte har sett det än. Men det börjar ikväll, så vi ska gå ut snart och titta på vad som händer ikväll. Egentligen är det ju en stor, lång fest hela helgen. Men det kan ju inte jag vara med på tyvärr. Ikväll blir det bara gå runt och titta och dricka lite vin chaud (fransmännens version på glögg). Men imorgon blir det lite fest iaf. Alla svenskar, danskar, norskar och finnar som vi känner (förvånasnvärt få faktiskt!) ska ha julbord imorgon. Eller som vårt facebookevent lyder eftersom det är en dansk som skrivit Julefrokost! Så varje land ska ta med sig sina läckerheter. Det svenska bidraget blir köttbullar, brunsås, potatis, sill, julskinka och glögg. Sen kommer dom andra köpa massa annat som är typiskt för sina länder. Det ska bli så trevligt!! 

Nej, nu måste jag fortsätta plugga marknadsföring!

Work out

Publicerad 2011-12-07 21:29:10 i Lyon,

Det är återigen onsdagkväll och jag har hunnit med att varva ner efter träningen, duscha, äta och plugga någon timme. Ska snart krypa ner i sängen med min bok. Skulle vilja somna tidigt för jag ska upp tidigt imorgon, men det brukar vara svårt för mig att somna när jag har tränat på kvällen. Med tanke på träningen - det brukar ju alltid vara jobbigt, det har ni kanske förstått vid det här laget, men idag var det något helt annorlunda. Det var näst sista gången och instruktören tyckte att vi behövde köra extra hårt för att kunna njuta av alla mat under julen. Så passet idag var nog bland det jobbigaste jag varit med om sen vissa perioder med hårdträning i simningen. Defenitivt jobbigare än ett spinningpass. Jag måste ha svettats litervis idag alltså! Så, jag är lagom mör i kroppen nu kan ni kanske föreställa er! 

Just nu sitter och kollar igenom lite papper inför ett möte vi har imorgon inför kursval till vårterminen. Svåra beslut det där. Har hittat kurser på engelska som verkar sjukt mycket mer intressanta än de franska kurserna. Dessutom har jag läst alla mina poäng franska jag behöver för min examen från LIU, så i praktiken skulle jag kunna läsa nästan hela nästa termin på engelska. Men det innebär också att mitt jullov förkortas en del för dessa kurser börjar tidigare, vilket inte är någonting jag är så sugen på. Fats å andra sidan skulle jag sluta terminen 31 mars om jag läste dom här kurserna. Så det är ju helt fantastiskt i så fall. Men det innebär ju att jag kanske inte lär mig franska lika bra som jag skulle gjort om jag läste allt på franska. Men det jag funderar på är att den här terminen har varit sjukt jobbig och jag har inte riktigt kunnat slappna av och ha roligt. Det vore ju helt fantastikst att få en termin som är lite "lättare" och faktiskt kunna njuta av min vistelse här i Frankrike.
Ja, som ni hör är det svåra beslut att ta. Finns ju både för och nackdelar med allt. Ska verkligen fundera över det här ett tag och diskutera lite med kompisar här nere.

Tenta!

Publicerad 2011-12-07 16:16:36 i Lyon,

Nu har jag bockat av min första tenta. Franskan är klar för denna termin. Det kändes okej, jag tror (hoppas!) att jag blivit godkänd. Bryr mig inte om vilket betyg jag får, bara jag blir godkänd och det borde jag nog blir! Efter det fick jag en otrolig energidipp, precis som jag alltid får efter tentor. Blir väl en väldig energiurladdning. Men efter en skinkmacka och en banan känns det bättre, så jag ska nog orka gå på step. Men det tog emot ett tag där i tanken, får dock bli en tidig kväll ikväll. Men annars är det ingen lugn och ro, nu är det full fart mot marknadsöfringstentan på måndag. Usch, den är jag riktigt stressad för. Hoppas, hoppas, hoppas att den kommer gå bra!

Leka för att lära!

Publicerad 2011-12-06 18:40:53 i Lyon,

Så här ser det ut när Josefin pluggar franska grammatik:



Jag insåg att jag behövde komma på ett roligt sätt att plugga prepositioner. Så nu har jag gjort ett litet spel. Då gick det genast mycket bättre. Det jag sitter och pluggar är om ett verb böjs med prepositionen "de" eller "à". Det är helt godtyckligt och finns i princip inga relger så det är bara att lära sig... Så jag sitter väl med en kanske 60-70 verb som jag ska lära mig. Men det går framåt. Första gången jag "spelade" hade jag många fel, sen har det bara gått ner och ner och senst var det bara 5! 

Jag har inte så mycket tid att blogga nu, är väldigt mycket i skolan. Men imorgon blir jag iaf av med franskan! Det ska bli skönt!

Studievägledning

Publicerad 2011-12-05 10:38:02 i Lyon,

Jag har precis haft en maildiskussion med min studievägledare i Linköping. Jag har ju haft rätt stora problem med att få ihop alla kurser, scheman och poäng så kände att jag var tvungen att få lite hjälp. Nu har vi nog kommit fram till en ganska bra lösning, vilket innebär att jag ska hoppa över en kurs och läsa den när jag kommer tillbaka i 4:an i Sverige. Det är ganska vanligt att folk läser den här kursen, Affärsrätt, hemma för den kan vara svår att hitta bra motsvarigheter utomlands. Den är inte jättestor, 5 poäng, vilket är skönt för då kan man dubbelläsa den hemma utan att den håller på allt för länge. Det finns en motsvarande kurs härnere som jag skulle kunna läsa, men då skulle det antagligen innebära att jag måste läsa en ekonomikurs hemma, eller läsa nästan 36, 38 poäng nästa termin här nere, vilket var det jag kände att jag inte skulle ha orkat. Så då blir den här lösningen nog bra. Jag ska in till skolan strax och prata lite med dom om nästa termin om kurserna. Så jag hoppas att allt blir bra!

2:a advent

Publicerad 2011-12-04 21:23:15 i Lyon,

Min supereffektiva söndgamorgon gick över till en mindre effektiv eftermiddag, men mycket trevligare! Jag, Annika och Elina åkte till julmarknaden i Lyon och strosade runt. Det hade visserligen 95 % av Lyons invånare också gjort. Det var helt SJUKT mycket folk. Men det är ju inte så konstigt, med tanke på att det inte finns nåt annat att göra i den här staden en söndag. Sen tog vi en promenad innan vi åkte hem till mig för att äta söndagsmiddag med tanke på min morgon = josefin hade massa mat att bjuda på! Det var väldigt trevlig med sällskap, vi lyssnade på julmusik, åt pepparkakor och pratade jultraditioner. Efter att dom gått hem så tog jag tag lite mer i plugget. Nu har jag faktiskt hunnit med det jag hade tänkt i helgen, så det känns skönt. Har massor med saker till jag skulle kunna göra, men tar jag tag i imorgon istället. 

Lite nervös för veckan - nu börjar den tuffa tiden fram till jul. Imorgon ska en uppsats lämnas in, men den är klar. På tisdag ska en annan uppsats lämnas in, men jag har gjort min del iaf. På onsdag är första riktiga tentan, franskan som gäller! Torsdag är jag ledig (inga lektioner) så det är bra. Den dagen kommer spenderas med plugg inför marknadsföringstentan nästa måndag som kommer bli den första riktigt svåra tentan. Måste väl förbereda min arbetsintervju som är "tentan" för min engelskaklass, men det kollar jag nog bara igenom på fredagsmorgonen. Ja, det kommer bli tre mycket intensiva veckor fram till jul. Men det är helt sjukt att det är mindre än 3 veckor kvar tills jag kommer hem :D Längtar massor! 


Mat i mängder

Publicerad 2011-12-04 13:05:20 i Lyon,

Vaknade pigg och utvilad efter en lång natts sömn. Den här helgen har varit precis vad jag behöver. Två tidiga kvällar och många timmars sömn. Nu känner jag att energin har kommit tillbaka en hel del! Igår spenderades dagen med lite plugg, och sen lite shopping. Vet inte varför, men allt smink tar ju alltid slut samtidigt. Så igår vart det bara smink. Men det är farligt att strosa omkring inne på Sephora och The Body Shop. Kom hem från stan med det jag hade tänkt köpa och sen min favoritögonskugga från The Body Shop i en nyfärg och ett jättefint läppstift från Sephora. Ooops. Men det tyckte jag att jag var värd. Dessutom fick jag en hel burk hårinpackning från the Body Shop för att jag handlade för mer än 20 euro. Då blev jag glad! Igår kväll blev det sushi med ett par kompisar och sen en tidig kväll i sängen. 

Så vad gör ni en söndag som denna? Själv står jag vid spisen och slavar. Varför då undrar ni kanske? Jo, jag hade glömt att stänga frysfacket helt i fredags så allt hade ju såklart börjat tina. Så nu står jag och tillagar allt jag hade där inne och hoppas att det går att förvara i kylen ett par dagar. Det borde inte vara någon fara tycker jag, allt var fortfarande kallt och halvfruset. Funderar på att kanske bjuda över lite folk ikväll, har rätt mycket mat nu... Köttfärs, köttbullar, fiskpinnar och bacontärningar för att vara exakt! 

Samtidigt håller jag på att städa lägenheten, diska frukostdisken, kolla igenom massa papper som låg utspridda på skrivbordet och förbereda tvätten. Mulittasking på hög nivå!!

The Artist

Publicerad 2011-12-02 22:38:33 i Lyon,

Jag har precis kommit hem, har varit på bio med en kompis ikväll. Vi såg The Artist, en fransk film men som utspelar sig i Hollywood i slutet på 1920-talet. Den handlar om en populär skådespelare som när stumfilmen övergick till talfilm blev bortglömd. Eftersom det skulle handla om stumfilm visste jag att dom inte skulle prata i filmen och att den dessutom skulle vara svart/vit. Så jag var ganska skeptiskt till den innan. Men den har fått otroligt bra kritik så det var ju en "måste-film" här i Frankrike. Och, oj vad överraskad jag blev! En riktigt (fransk) otroligt bra film! Efter ett tag glömmer man bort att man inte hör vad dom säger. Tyvärr såg jag att releasedatumen i Sverige ligger i februari (sist av alla länder - hur kommer det sig liksom??), men då tycker jag att ni ska se den! En annan fantastisk sak i det här landet är kostnaden för bio. Jag har aldrig betalat mer än 6 euro för en film någonsin (förutom på Disney men det räknas inte, där är ju allt dyrt...). Tydligen så subventionerar staten biobesök väldigt mycket eftersom film och filmkonst är väldigt viktigt i det här landet. Inte mig emot alltså! 

Ett biobesök var precis lagom för mig ikväll. Har varit en tuff vecka, och nästa vecka kommer bli ännu tuffare så att gå och lägga sig tidigt är precis vad jag behöver. Sov gott allihopa, hoppas ni har en trevlig fredagkväll!

Auto correct

Publicerad 2011-12-02 16:47:32 i Lyon,

Jag kom precis hem från skolan och kände att jag måste ta en liten paus innan jag fortsätter med plugget. Surfade in damnyouautocorrect.com, en helt hysteriskt rolig sida med folks sms som blivit helt fel för att iphones auto correct skriver om orden. Jag är så trött efter den här veckan så jag tyckte det här var hysteriskt kul idag, så har suttit i typ en halvtimma och bokstavligt talat gråtit konstant. Det har runnit tårar hela tiden så allt smink är helt utsmetat = Josefin är väldigt lättroad när hon är trött...
Här kommer ett par exempel:

damn you auto correct funny iphone fails and blunders

damn you auto correct funny iphone fails and blunders

Ja, ni fattar konceptet. Hysteriskt kul tycker jag! 

Perfekt!

Publicerad 2011-12-01 16:39:21 i Lyon,

Nu har jag klarat av sista engelskalektionen för den här terminen. Vi hade presentationer av våra affärsidéer idag. Även om uppgiften var kul så blir det otroligt långtråkigt att lyssna på presentationer i två timmar med folk som pratar halvbra engelska liksom. Ena halvan av klassen pratar med stark franskt uttal och andra halvan med kinesiskt uttal. Det blir rätt tråkigt efter ett tag. Men det gick bra för oss. Hon sa på vår feed back efteråt att det var en jättebra presenation. Jag råkade efter, när jag stod och pratade med en annan elev om en sak, se lärarens anteckningar på presentationen och jag lyckades se vad det stod på mig. "Perfekt". Det var allt som stod. Då blev jag glad! =)

Nu har jag precis skrivit klart en liten inledning till ett grupparbete som ska lämnas in nästa vecka, och efter min bloggpaus ska jag fotrsätta plugga fransk grammatik. Ska sitta kvar i skolan till runt 6 tänkte jag för att få så mycket som möjligt gjort innan jag ska träffa kompisar ikväll igen. Intesivt liv här nere just nu!

Sniglar!

Publicerad 2011-12-01 09:30:00 i Lyon,

Igår hade vi en fantastik kväll. Otroligt mysig restaurang i Gamla Lyon (otroligt charmig stadsdel överlag!) där vi åt 4-rätters middag! Det ni, det var nog första gången jag åt det. Det här stod på menyn för mig: till förrätt smakade jag för första gången sniglar! Mina kompisar har ätit det förut på restaurang men jag har aldrig vågat smaka det förut. Men igår så smakade jag det! Och vd blevutlåtandet då, jo: det var inte äckligt. Mycket goda kryddor och vitlök. Själva sniglarna smakade inte jättemycket, det smakade salt och lite skaldjur. Absolut något jag skulle kunna tänka mig att smaka igen, men kanske inget jag kommer köpa hem på fredagar för att det var så himla gott.



(inte mina sniglar igår, men en kompis åt det för ett par veckor sen, men ni fattar konceptet!)

Till huvudrätt åt jag sen anka med svampsås och gratäng Dauphinois. Det var riktigt gott, första gången jag smakade anka på riktigt tror jag också. Sen fick vi ost efter det. Fast det här är ju lite konstigt för oss. Det här serveras liksom med bröd och sallad. Det känns ju som att börja om med måltiden, det känns som man är tillbaka till förrätten typ. Så smakade bara lite på osten, för sen var det ju dags för efterrätt som självklart bjöd på cràme brûlée! Det var en fantastisk middag och det bästa med allt - priset för 4 rätter, 20 EUR. Mycket överkomligt tyckte vi! 



Mitt trevliga sällskap! 






Om

Min profilbild

Josefin

Jag är en tjej ursprungligen från Stockholm. I juni 2013 tar jag examen som Internationell Civilekonom. I min blogg får ni följa mina äventyr utomlands runtom i världen. Mest aktuellt är sommaren 2013, som jag kommer spendera i Oxford England, där jag ska jobba för EF på deras språkresor. I arkivet finns sommaren 2011 som spenderades på Disneyland Paris där jag utklädd till pirat jobbade i en av butikerna i samband med attraktionen Pirates of the Caribbean. Året som följde fortsatte mina äventyr i frankrike, närmare bestämt ett år som utbytesstudent i Lyon. Här kommer ni få följa mig utomlands och mina försök att anpassa sig efter en annan kultur, med allt som det kan innebära!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela