Josefin på språng i världen

Sommaren 2013 i Oxford, England.

Tisdag

Publicerad 2011-06-28 22:11:13 i Allmänt,

Nu har jag jobbat måndag + tisdag. Igår var det ungefär 37 grader fick jag höra och idag har det varit runt 34 grader. Jag smälter bort. Det känns liksom overkligt att det är så här varmt och att vi faktiskt jobbar i det. Man är så äcklig på jobbet så det finns inte alltså. Min kostym innehåller dessutom typ 4 lager kläder av olika slag så det är helt enormt. men nu ska det tydligen blir svalare ett tag. Inget mig emot faktiskt!
Igår efter jobbet mötte jag upp lite folk inne i Disney Village, vi satt på något som heter The Sports Bar, men det blev inte så sent. Men det va kul att träffa lite folk. Idag slutade jag tjugo över 8, så va inte hemma så sent. Hanna slutar jobba 12 idag så jag har rummet för mig själv ett par timmar. Till middag blev det uppvärmd (stekt) pasta med ketchup. Så går det när man jobbar mysko tider och inte hinner handla.
igår passade jag och Hanna på att städa ordetnligt också, det kan inte ha varit så bra städat när vi flyttade in alltså. Smutsigt! Men efter lite dammsugande, torkande och fejande så blir man iaf inte svart om fötterna när man går omrking.
Internet var faktiskt rätt snabbt idag, så jag kunde ladda upp en bild. Denna outfit hade jag när jag vikarierade i en annan butik förra veckan. Tjusigt va ;) (Bilden är itne speciellt bra, men mest för att ni skulle få se kostymen.) Hanna som jag jobbar med har denna outfit på jobbet varje dag! Jag har inte tagit nån bild på min Pirat-kostym än, men ska lägga upp den så fort jag fixat det!
Försökte ladda upp fler bilder, men nu protesterar internet, så ni får hålla till godo med en bild idag. Nu ska jag hoppa in i duschen!

Paris

Publicerad 2011-06-26 21:18:36 i Allmänt,

Hej!
Idag har jag och Hanna varit lediga, så vi passade på att åka in till Paris och kika. Tyvärr missade vi infon om att det skulle bli den varmaste dagen på året, så vi har spenderat dan i ett stekhett Paris. (+35 grader i skuggan). Men det va väldigt mysigt, vi shoppade, va inne i Notre Dame, plaskade fötterna i fontänerna utanför Louvren, tittade på Eiffeltornet och åkte bår på Seine. Turistade helt enkelt! Men det här med luftkonditionering är inte fransmännens grej tror jag, tunnelbanorna och pendeltågen kommer jag nog helst undvika när det är runt 35 grader...
Nu jobbar jag 5 dagar i streck och är ledig lördag söndag. Planer för veckan är att se Baksmällan 2 på bio med några kompisar jag träffat här, det är även fest och middag för att Cast members (=anställda) men jag vet inte riktigt vilken dag det är än. Lite tvätt och städ blir det innan jobbet imorgon, för det behövs verkligen i lägenheten!
Känner mig säkrare och säkrare för varje dag jag går till jobbet, och det hjälper verkligen att man har kul utanför jobbet, det känns ännu mer värt då!
Förresten, måste berätta om en grej. Jag har verkligen inte vant mig vid det franska sättet att hälsa med kindpussar, så det har uppstått lite konstiga situationer när jag har försökt hälsa som i sverige genom att skaka hand eller kramas, medan den andra personen istället är på väg att kindpussas. Hahah, måste sett kul ut!
Jaja, ha det bra där hemma, nu ska Hanna få tillbaka sin dator!
Kram

Förresten!

Publicerad 2011-06-24 10:52:17 i Allmänt,

Jag har fått boende i Lyon! En liten, liten lägenhet på 19 kvadrat, med en liten kokvrå 15 minuters promenad från universitetet. Känns ju skönt att ha det fixat! Hyran ligger runt 500 euro i månaden (sviiiiiiindyrt ja vet) men med bostadbidraget i frankrike, blir det nog en rätt okej hyra. Man kan få upp till 150-170 euro i månaden.

Helgschema

Publicerad 2011-06-24 10:38:56 i Allmänt,

På begäran kommer här mitt schema för helgen:
Tyvärr är inte midsommar ett giltigt skäl för ledighet här i Frankrike, så när alla sätter sig och äter sill så går jag till jobbet. 14.15-22.30 jobbar jag idag. Men efter det blir det svenskt/finskt-midsommarfirande på residenset där vi bor. (Rätt coolt faktiskt, som ett litet gated community, man måste visa ID för vakten varje gång man ska in!)
Imorgon jobbar jag 15.15-23.30, rätt seg tid men skönt på kvällen när det inte är några kunder.
På söndag är jag ledig och då funderar jag och Hanna som också är ledig, på att åka till Paris och kika runt lite.
Sen vet jag inte hur jag jobbar nästa vecka än, ska kolla tiderna idag!
Ha en bra midsommar allihopa!

Kvällstankar

Publicerad 2011-06-22 22:51:37 i Allmänt,

I brist på annat tänkte jag berätta om lite roliga grejer som jag insett/fått höra/folk tror om sverige:
- Fransmän pratar FORT!
- Fransmän äter typ bara baguette. Frukost, lunch, middag. Och ost. Och pommes frittes. Och efterrätt.
- Fransmän förutsätter att om man är från skandinavien så pratar man och förstår svenska, norska, danska, finska och isländska. För det är ju "typ samma land eller hur?"
- Fransmän är dåliga på geografi. Sverige och Schweiz är inte samma land. Detta uppdagades efter att jag för en kollega förklarat var Sverige ligger i Europa och vilka grannar vi har. Får då frågan tillbaka: men på vilken sida ligger Österrike då?
- Tydligen så är ABBA glömde för länge sen. Nu är det bara Erik Saade som gäller. Jämt. Hela tiden. Så ofta man kan.
- Fransmän är sjukt dåliga på engelska, iaf om man jämför med tex skandinavier.
- Älgar är tydligen häftiga djur
Kommer nog kunna fylla på listan efterhand hoppas jag, rätt kul saker att få höra!

22 juni

Publicerad 2011-06-22 18:59:51 i Allmänt,

Nu har jag redan hunnit vara här i över en vecka. Tiden har gått sjukt fort, och jag tycker nog att det känns bättre och bättre för varje dag. Det gär bättre och bättre med franskan också tycker, jag har fått massa beröm av folk jag jobbar med, så det gör ju att man vågar ännu mer. På min andra jobbdag åt jag lunch med en av dom franska tjejerna och det gick bra. Insåg att jag faktiskt nästan inte sagt ett enda ord på engelska på min arbetsplats, det tycker jag faktiskt är bra!
Men igår va det tredje arbetsdagen. Va stressad på vägen till jobbet för bussen va sen och man måste verkligen klocka in på exakta minuten. Men jag hinner dit, men är sjukt svettig för luftfuktigheten här när det regnar är inte att leka med... Men så fort jag kommer innanför dörren så ropar en av dem ansvariga på mig och jag tänker, nej, vad har jag nu gjort liksom? Men det visar sig (efter att dom fått förklara igen för jag fattade inte första gången) att jag har blivit förflyttad för dan. Jag ska alltså på min tredje arbetsdag jobba i en annan butik, för dom behövde personal. Så, det var bara att ta sig till kosytmförrådet, hitta rätt kostym och leta reda på den här andra butiken. Men dan gick ganska okej, men jag kunde ju inte svara på några frågor typ om butiken, men dom verkade rätt nöjda ändå. Det var en leksaksbutik som ligger på "Main street" på Disneyland, alltså den stora huvudgatan när man kommer in i parken. Tog en bild på mig själv i kostymen som dom har i dom butikerna, men internet är sjukt segt just nu och det går inte att ladda upp bilder. Men ska visa den nångång plus självklart kläderna jag har på mig i min vanliga butik!
På bussen hem från jobbet igår träffade jag en tjej som jag gjorde intervjun tillsammans med i stockholm, plus några av hennes arbetskollegor, varav en tjej som va i samma utbildningsgrupp som mig dom första dagarna. Dom skulle ha fest och frågade om jag ville hänga på, och eftersom jag var ledig idag så hängde jag på. Vi va utomhus inne i vårt område, och det kom massa folk tillslut. Det va kul, och jätteroligt att träffa lite folk. Tror att vi hade sverige, finland, england, skottland, irland, mexiko, brasilien, ungern, estland, spanien, frankrike och tyskland representerat igår. Kul! Idag var jag ju som sagt ledig så tog bussen till det stora shoppingcentret, för alla butiker började sin sommarrea idag. Shoppade lite, för det tycker jag att jag är värd! Ikväll är jag "ensam hemma" nästan så ska bara ta det lugnt och njuta av att va ifred. Är ledig imorgon också, funderar på att träna lite och sen städa typ. Men får se vad jag gör! Vad gör ni där hemma? =)

Jippie!

Publicerad 2011-06-22 13:37:48 i Allmänt,

Till mamma och pappa (och alla andra intresserade...): Jag klarade franskatentan!! :D Vet inte hur mkt poäng jag fick än, men godkänd är jag! Så då är den kursen avklarad.
Ska skriva mer ikväll sen men jag är ledig idag och ska åka och shoppa lite eller ngt nu!

Första dagen på jobbet

Publicerad 2011-06-20 11:15:00 i Allmänt,

Sitter och lånar min rumskompis Hannas dator, eftersom min pajade första dagen här. Lyckat! Igår var det första jobbdagen, jobbade 15.15-23.30. Dom frågade om jag hade gått kassautbildningen och eftersom jag hade det så satte dom mig i en kassa direkt och där fick jag stå. Sjukt läskigt. Detta är verkligen ett "learn-by-doing" företag... Man roterar varje timma så sen fick jag stå där man säljer foton från attraktionen bredvid. Det hade jag ingen aning om hur man gjorde, men jag hade trevliga kollegor som hjälpte mig mkt, annars hade jag nog inte klarat det! Tyvärr saknades det 3 euro i min kassa men det var tydligen ingen fara. Dom sa åt mig att ta det lungt och inte blir stressad av kunderna. Lättare sagt än gjort tycker jag. Men dan gick ganska fort och på slutet va det inte så mycket att göra. Jag fick beröm för min franska flera gånger, men själv tycker jag inte inte att det var så bra... Men det känns lättare och lättare för varje dag. Mkt spanska kunder som blir väldigt uppförda när man inte kan spanska. sen inser jag att jag måste plugga på mer om parken för alla frågor man får! Jag är nervös idag igen för att gå till jobbet, men inte riktigt lika nervös som igår. Idag jobbar jag 12.15-20-30. Hoppas det går bra, men det blir nog lite jobbigare idag när jag jobbar timmarna när det är som flest kunder. Jag undrar hur lång tid det tar tills man inte är nervös för att gå till jobbet längre. Men gud va det är svårt att komma ihåg att säga ni till alla här. Själv är man ju så van att bara säga du. Men träning, träning, träning. Jag har sjukt mkt att berätta men nu måste jag göra mig iordning för jobbet, bussen går om ca 40 minuter. Jag ska försöka ta lite bilder på allt häromkring och lägga upp, men har inte riktigt haft tid för det än. Jag är ledig onsdag, torsdag så jag ska försöka fixa sånt då!
Ha det bra, så hörs vi senare! =)
kram

Jag lever!

Publicerad 2011-06-18 11:49:48 i Allmänt,

Bonjour tout le monde!
Jag lever och mar bra, men det kanns sjukt konstigt att vara har. Sitter i receptionen pa vart boendeomrade, La Boiserie. Det har varit ett par sjukt intensiva dagar har i borjan. Idag ar jag ledig och tankte passa pa att beratta om mina forsta dagar har.

Jag var faktiskt inte speciellt nervos pa planet ner, vet inte om det mest berodde pa att man inte riktigt vissta vad man kunde forvanta sig. Iaf sa kom vi fram och star och vantar pa bussen till Disneyland, men den kommer inte sa det slutar med att jag delar en taxi/minibuss med 4 finska personer som ocksa skulle borja pa Disneyland. Men den dar chaufforen verkar inte riktigt ha koll alltsa och tillslut hamnar vi pa infarten till sjalva parken och parkeringen med alla vara vaskor helt vilsna. Det kommer ut folk som jobbar och fragar vad vi gor dar helt borta, for det gar inte att ga nanstans dar, man maste ha bil, Dom fick sig ett gott skratt pa jobbet den dan kan jag ju saga. Men dom va snalla och skjutsade oss till byggnaden dar vi skulle samlas, sa vi slapp faktiskt aka pendeltaget som vi skulle behovt om vi tagit bussen istallet. Val framma dar far vi skriva pa massa papper for att skicka in till banken for att oppna ett franskt bankkonto. Vi blir sen skjutsade till residencet dar vi ska bo tillsammans med flera andra som satt dar och vantade. Val dar blev det genomgang med managern for boendet med massa regler och fler papper att skriva pa. Allt pa franska saklart. Jag hade traffat en annan svensk tjej dar, Hanna, sa vi bestamde oss for att bo tillsammans. Sa vi delar rum, och sen bor vi med tre finska tjejer och en spansk. Vi fick visntlotten for vi har storsta rummet, vi har egen toalett (dom andra delar 4 personer pa sitt). Lagenheten ar sjukt spartansk. I vart rum finns det tva sangar, tva sangbord, tva sanglampor och ett bord. Koket ska vi inte ens tala om. Jag har skurit tomater pa en tallrik med en vanlig kokskniv... det blir iaf mindre disk!
Efter en snabb handling av middag och frukost och upppackning dackade jag i sangen sjukt trott.

Dan efter var det forsta dagen av utbildning, Disney Traditions. Utbildning av vad Disney star for, alla hotell och sjalva parken. Aven allt som Disney ager och har, Disneys historia. Visste ni att Disney ager tv-kanalen ABC och producerar tex Greys Anatomy? Det visste inte jag! Det tog hela dan och efter det var vi helt slut! Lite middag och sen sova klockan 9 typ.
Dan efter det var det dags for Disney Orientation. Det var typ genomgang av hur man ska uppfora sig pa Disney, typ "Don't brake the magic". Man ska alltid bara sin kostym korrekt, man far inte ata och dricka "on stage" som det heter nar man ar i sjalva parken. Man far tex inte ga med sin kostym i fel del av parken. Jag som jobbar i Adventureland far inte va med min kostym i tex Fantasyland for det forstar magin. "Backstage" kan man gora lite som man vill, bakom alla kulisser dar det inte finns nagra gaster. Vi som jobbar kallas "Cast Members" och alla besokare "Guests". det finns sjukt mkt regler har!  Och det ar helt sjukt stort. Ni ska se kostymforradet, det ar enormt!! Iaf, pa eftermiddagen va det dags for att prova ut kostymer. Jag jobbar i butiken vid attraktionen Pirates of the Caribbean, alltsa ar jag Pirat! =) Jag ska forsoka lagga upp en bild nangang pa min outfit! Efter det va det rundvandring i parken och sen ett forsta besok pa mitt jobb. Men Team leader va inte dar sa jag fick typ ingen info den gangen. Sen va dan slut och man fick klocka ut. Det ar helt sjukt, man maste klocka in och klocka ut pa exakt ratt klockslag, man maste typ sta och vanta pa att det ska bli ratt pa exakt minut!

Tredje dan av utbildning va det dags for sakerhet. Utrymningsvagar, brandslackning, larmningsrutiner etc. Efter lunch skulle det varit lakrundersokning men vi va for manga sa vi andra fick ga till vara jobb. jag jobbar tillsammans med en ny, finsk tjej sa vi gick dit och traffade alla. Vi fick genomgang av allt mojligt, allt helt pa franska. Efterat va jag typ helt gratfardgi, fattar inte hur jag ska klara det har alltsa. Men vi traffade managern for butiken pa vagen ut och han ar fran england sa jag pratade lite engelska med honom, och det va jatteskont, han va valigt trevlig och snall.

Igar hade vi kassatraning i 8 timmar, allting pa franska. tillsammans med massa fransman... Det kandes battre med franskan igar, jag forstod det mesta. Men shit va krangligt det ar med betalningar. Det finn 9 olika satt att betala pa... Idag ar jag ledi och jag ska ta reda pa var IKEA ligger, det ska tydligen finnas i narheten sa ska forska ta mig dit.

Imorgon har jag forsta riktiga dan pa jobbet. Jag borjar kvart over tre och slutar halv tolv. Seeegt. Men om jag forstod det ratt sa ska jag jobba tillsammans med nan tjej som jobbat dar langre, som nan mentor tror jag. Hoppas det gar bra, jag ar redan nervos. men jag forsoker tanka att det maste ju ha funnits nan som har varit sjukt mkt samre pa franska an jag, som har klarat jobbet... Sa man far val kampa pa.

Nu fick ni sjukt mkt info, men kande att jag va tvungen att beratta allt!
Kanske kommer mer berattelser sen som jag inte kommer pa nu.
Skicka garna ett sms till mig och beratta nat kul sa jag blir glad: + 33 76 161 43 09

Puss & kram!!

Packning

Publicerad 2011-06-12 10:18:22 i Allmänt,

Är nu hemma i Stockholm igen sen igår eftermiddag. Allt är flyttat. Nu väntar en dag med ompackning ungefär och den stora utmaningen att få plats med alla mina saker hemma hos mamma och pappa igen...

Kvällen igår var riktigt lyckad. Massa trevliga människor och en bra sista utekväll i Sverige. Kul att folk ville komma och vara med =)

Nu ska jag återgå till packningen igen!

Sommarlov!

Publicerad 2011-06-10 16:57:59 i Allmänt,

Nu har jag officielt sommarlov! Tentan är skriven (sen om det gick vägen eller inte blir ett senare problem). Eftermiddagen har spenderats med ytterligare packning, rensning och städning. Förhoppningsvis tar det inte hela dan imorgon då!Det går framåt, och börjar se väldigt tomt ut i min lilla lägenhet. Blir förvånad också hur mycket saker och kläder man lyckas klämma in på 29 kvadrat!
Men jag har iaf frostat av frysen för första gången också, tycker det är lite vuxenpoäng det! Om nån timme eller så kommer tjejerna hit på middag, tror det blir sushi kvällen till ära! Tanken är väl utgång sen men dem har tagit studenten här i Linköping idag, så vi vill helst undivka dom haha. Får se vad vi hamnar!

Ny del av mitt liv

Publicerad 2011-06-09 21:40:22 i Allmänt,

Jag har nog inte riktigt fattat att det bara är några få dagar kvar tills jag åker, tills jag startar en ny del av mitt liv. Snart sitter jag på planet till ett helt obeskrivligt äventyr.Om ett par dar jobbar jag på Disneyland Paris! :D Tänk om det är hemskt? Sjukt tråkiga människor och det regnar hela sommarn? Eller tänk om det blir precis så häftigt som jag hoppas? Ahhhhh, jag får små panikattacker ibland! Idag har jag iaf fixat klart det sista tror jag, köpt det sista jag måste ha med.
Imorgon blir det tenta 8-11, vi får se hur den går. Känns inte så fokuserat just nu, finns roligare saker att tänka på ;)
Imorgon kväll blir det sista kvällen i Linköping. Gissar att det kommer va skitjobbigt att säga hejdå. Ett helt år borta. Sen på lördag, samma sak fast i stockholm. Finns ju verkligen baksidor med att åka också...

En dag närmare

Publicerad 2011-06-08 20:45:30 i Allmänt,

Har haft ytterligare en intensiv dag idag. Förutom plugg har jag tvättat i princip varenda klädesplagg jag äger, vet inte hur många gånger jag sprungit upp och ner för trappan till källaren idag! Just nu ligger hälften vikt i högar som ska packas ner, resten ligger i tvättpåsarna, som jag ska ta tag i snart. Dessutom har jag börjat packa ihop köket, men eftersom jag inte har någon flyttkartong än, ser det ut som mitt matbord svämmar över av tidningspapper :P
Har också lämnat in stipendieansökan idag, så förhoppningsvis trillar det in lite pengar i höst. Ska väl bland annat täcka nån sorts bokningsavgift som jag nyss betalade för mitt boende i Lyon. Så förhoppningsvis har jag nu också boende i Lyon! =)
Sitter och pillar på en packlista till Paris. Inser att det här kommer bli svårt att få ihop alltså! Svårt att packa ner ett helt liv liksom...
Uppdatering på hälsan också: Förkylningen början släppa, och jag vet inte om jag inbillar mig men i vilket fall känns revbenen lite bättre. Kanske mest för att jag kunnat sova ordentligt inatt!

L'histoire économique moderne de la France

Publicerad 2011-06-07 13:21:18 i Allmänt,

Japp, översatt typ Frankrikes moderna ekonomiska historia. Detta är vad jag håller på med just nu. Tentan är på fredag, just nu känns det så lagom hopplöst eftersom vi varken får ha grammatikbok eller lexikon med oss och idag är första dagen som jag börjar plugga till den. Dessutom är jag lagom ointresserad just nu och sitter hellre och förbereder mig inför Paris. Måste dessutom ner på stan snart, tänkte gå förbi apoteket och se vad dom tycker man ska äta för värktabletter efter min klantiga vurpa som knäckte till revbenen.

I brist på annat, för att göra inlägget lite roligare kommer här en fin bild från EU-resan i Paris förra året!
Här kommer jag vara om 6 dagar =)

Om

Min profilbild

Josefin

Jag är en tjej ursprungligen från Stockholm. I juni 2013 tar jag examen som Internationell Civilekonom. I min blogg får ni följa mina äventyr utomlands runtom i världen. Mest aktuellt är sommaren 2013, som jag kommer spendera i Oxford England, där jag ska jobba för EF på deras språkresor. I arkivet finns sommaren 2011 som spenderades på Disneyland Paris där jag utklädd till pirat jobbade i en av butikerna i samband med attraktionen Pirates of the Caribbean. Året som följde fortsatte mina äventyr i frankrike, närmare bestämt ett år som utbytesstudent i Lyon. Här kommer ni få följa mig utomlands och mina försök att anpassa sig efter en annan kultur, med allt som det kan innebära!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela